Hírek

Miért lesz alacsony a spermiumszám?

Ma már tény, hogy a meddőség nem csak a nők közt szedi áldozatait. Bizony a diagnosztizált problémák esetében mára eljutottunk odáig, hogy a férfiaknál jelentkező gondok az összes baj 50%-át teszik ki. Egyes kutatások pedig arra is rámutattak, hogy 100 éven belül több lesz a meddő férfi, mint a termékeny. De mi okozhat terméketlenséget az erősebbik nem esetében? 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Alacsony spermiumszám? 

A férfi meddőségek egy jelentős hányada azért jelentkezik, mert nem megfelelő a spermiumok száma. Ezen felül létezik olyan állapot is, amikor spermium egyáltalán nem található az ejakulátumban, illetve az is komoly gondokat okoz, mikor a spermiumok minősége sérül. 

A mennyiségi eltérések esetében mindenképpen számolni kell azzal, hogy ez tendenciának tekinthető. Az utóbbi években a normál spermiummennyiség és a minimálisan egészségesnek tekintett spermiummennyiség mértéke is csökkent. Előbbi 200 millió/ml-ről 100 millió/ml-re, utóbbi pedig 50 millió/ml-ről 20 millió/ml-re. A minimálisan szükséges spermiummennyiség azonban még messze nem jelenti azt, hogy az illető nem lehet meddő. A spermiumszám csökkenésére külső jel nem utal, ez az ejakulátum mennyiségéből nem megállapítható, hiszen annak csak nagyon kis részét adják a spermiumok. A gondra jellemzően az derít fényt, hogy a pár sikertelenül próbálkozik a családalapítással, és a férfi is részt vesz meddőségi kivizsgálásban. 

Mi okozhatja? 

A spermiumszám csökkenése vagy alacsony szintje mögött lehetnek genetikai tényezők, mely esetben sajnos mai tudásunk alapján nem emelhető a spermiumszám. Szintén előfordulhatnak anatómiai eltérések, ám ezek igen ritkának mondhatóak, a többi gondhoz viszonyítva mindenképpen. 

  • Egészségügyi gondok: a férfiak meddőségének kialakulásához is nagyban hozzájárulhat a belső elválasztású mirigyek nem megfelelő hormontermelése. Ezen felül korábbi fertőzések – különösen a nemi betegségek – okozhatnak hegesedést, elzáródásokat, melyek szintén meddőség kialakulásához vezethetnek – mondja Ratkó Tünde. 
  • Stressz: szeretnénk nem tudomást venni róla, de a stressz annyira erősen roncsolja a szervezetet, hogy bizony hatással lehet a termékenységre is. A stressz rombolásának kivédése a szabad gyökök megkötésével történhet, ehhez azonban tápanyagbevitelre van szükség. 
  • Környezet: ide tartozik a méreganyagokkal való érintkezés (pl.: permetszerek), de a nem megfelelő táplálkozás is. Sajnos azzal is számolni kell, hogy az utóbbi években az élelmiszerek beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) jelentősen csökkent, vagyis az egészséges életmód és táplálkozás is sokszor kevés ahhoz, hogy helyreálljon, normalizálódjon a spermiumtermelés. 
  • Tápanyaghiány: elérkeztünk a fő mumushoz. Egyszerűen hangzik, pedig tényleg igaz, hogy az esetek túlnyomó többségében egyszerű tápanyaghiány áll a háttérben. Ez azonban hosszabb távon rengeteg galibát okoz, például a hormonháztartás eltolódását, vagy más betegségek kialakulását, hiszen a tápanyaghiány felborítja a test normál működését. 

Segítség 

Amennyiben a meddőség hátterében betegség áll, úgy mindenképpen szakorvosi segítségre lesz szüksége a férfinek. A stressz leküzdése és a tápanyaghiányos állapot megszüntetése azonban működik önállóan is. Ehhez ma már sok, kifejezetten férfiaknak szánt vitaminkészítményt vehetünk igénybe. Ahhoz azonban, hogy tényleg pótoljuk a hiányzó vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, mindenképpen komplex, biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat tartalmazó készítményt keressünk. 

Az anyagokat ugyanis nem csak be kell vinni, hanem gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. Ezt többek közt más anyagok jelenléte segíti, például a vas felszívódásához szükség van C-vitaminra, de ugyan ilyen kapcsolat áll fent például a kalcium és a D-vitamin vagy a cink és a réz között is. A felszívódás jelentősen megnő, amennyiben szerves kötésű anyagokat (praktikusan –citrát, –glükonát kötéseket jelent) alkalmazunk, hiszen ezek felszívódási aránya 80%-kal is jobb lehet szervetlen kötésű társaikénál. 

 

 

Scheftsik TamásMiért lesz alacsony a spermiumszám?