Hírek

Meddőséget okozhat a férfiaknál a magasvérnyomás

A férfiak esetében már viszonylag korán jelentkezhet egy csendes, de annál veszélyesebb betegség, a magasvérnyomás. Ez a kór nem csak azért káros, mert akár életveszélyes állapotot is előidézhet, hanem azért is, mert a meddőség megjelenésében is szerepet játszhat. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Magasvérnyomás és termékenység 

Ma már jól tudjuk, hogy a meddő párok esetében a férfiak legalább akkora arányban felelősek a gyermekáldás elmaradásáért, mint a nők. Sőt! Ez sajnos tendenciálisan növekszik, vagyis a férfiak spermaképe egyre csak romlik. Ez pedig 100 éven belül odáig fajulhat, hogy több lesz a Földön a meddő férfi, mint a termékeny. 

A meddőség hátterében számos tényező meghúzódhat, köztük a magasvérnyomás is, melyre azonban sokszor nem is gondolunk, amikor laikusként keressük az okokat. Pedig kellene, hiszen ez a betegség károsíthatja az erek belső, endothel részét, ami többek közt merevedési zavarokat, vagy a vérellátás zavarait is okozhatja. 

Ráadásul a magasvérnyomás esetében azt is ki kell emelni, hogy 60 éves korig a férfiakat erősebben érinti, mint a hölgyeket, vagyis olyan tényező, amivel mindenképpen számolni kell. 

Mi okozhatja? 

Két fajtáját szoktuk elkülöníteni, az elsődleges és a másodlagos magasvérnyomást. Utóbbi megjelenését egyértelműen köthetjük valamilyen betegséghez. Míg elsődleges formájának kiváltója ismeretlen. Abban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy elkerüléséért mi magunk tehetünk a legtöbbet.  

Bár a konkrét kiváltó okokat nem ismerjük, de a rizikót mindenképpen növeli a nem megfelelő táplálkozás (az elhízás és a tápanyaghiányos állapotok egyaránt), a mozgásszegény életmód és a stressz. Ezek ellen fellépni pedig életmódváltoztatással és némi segítséggel lehet – mondja Ratkó Tünde. 

Életmód és tápanyag 

Az életmódunk megváltoztatása rajtunk múlik, a tápanyagok megfelelő bevitele azonban sajnos már nem. Hiába étkezünk ugyanis egészségesen, az élelmiszereink csökkent beltartalma miatt még így is igaz, hogy a bolygón minden negyedik ember tápanyahiányos állapotokkal küzd. 

A tápanyaghiány pedig már önmagában is kiválthat meddőséget, de emellett egy sor olyan betegség kialakulásában is szerepet játszik, melyek közvetlenül, vagy közvetve akadályozzák a családalapítást – nem utolsó sorban rontják a teljesítményt és a spermaképet is. 

A tápanyagpótlás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a kifejezetten férfiaknak kialakított táplálékkiegészítő, de csak akkor, ha teljesülnek a következő feltételek:  

  • A készítmény legyen komplex, hiszen az egyes anyagok elősegítik mások felszívódását, hasznosulását. 
  • A benne szereplő anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel legyenek jelen. Ez praktikusan –citrát és –glükonát kötési formákat jelent (pl.: magnézium-citrát, réz-glükonát), mivel így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet! 

A tápanyagpótlás mellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgásról sem. Ez nem csak a vérkeringést serkenti, hanem a méreganyagok ürülését is. Az anyagcsere-folyamatokat, illetve hozzájárul a jó közérzethez, és a megfelelő energiaszinthez is. 

 

Scheftsik TamásMeddőséget okozhat a férfiaknál a magasvérnyomás