Hírek

A várandós nők és járványok – nagyobb lehet a veszély?

A világot most a koronavírus foglalkoztatja a leginkább, ami a kismamákra is igaz. Szinte mindegyikükben felmerül a kérdés: fogékonyabb lehetek a vírusfertőzésekre most, hogy babát várok? A válasz azonban nem ilyen egyszerű, de tanulmányok segítenek a megadásában. 

A témában dr. Angyal Géza szülés-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Veszélyes 

A SARS-CoV-2 hivatalos névvel illetett, koronavírusként emlegetett kórokozót annyiszor, és annyi helyen vizsgálják, ahányszor és ahol csak lehetséges. Így egyre több adat áll a rendelkezésünkre a fertőzés lefolyásával kapcsolatban is. Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy szerencsére a kismamák nem fogékonyabbak erre a fertőzésre, mint a hasonló korú, de nem terhes nők. Ugyanakkor egy másik tudományos munka azt is taglalja, hogy a koronavírus fertőzés növeli a koraszülés és a császármetszés esélyét. 

Az, hogy egy olyan légúti fertőzés, mint a koronavírus nem érinti jobban a kismamákat, a tapasztalatok alapján meglepő. A rekeszizom megemelkedése miatt egyébként is nehezebb a légzés, amin az ilyen fertőzések csak rontani szoktak, megemelkedett az oxigénigényük, és a tüdőbe történő folyadékinflitráció esélye is magasabb. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a terhes nők esetében immunszuppresszióval állunk szemben, vagyis az immunrendszer működése visszafogott. 

Minden rendben? 

Abból a szempontból igen, hogy a vírus nem fertőzőbb a kismamákra nézve. Mégis a kiemelten veszélyeztetett réteghez tartoznak, hiszen a fertőzés nem csak őket, hanem a babát is érintheti. Szerencsére jellemzően nincsen azzal gond, hogy a kismamák vigyázzanak magukra, hiszen a hasonló fertőző időszakokban (jellemzően az influenzaszezonban) egyébként is igyekeznek keveset érintkezni másokkal, ez most különösen fontos – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Figyelni kell arra is, hogy az étkezések egészséges alapanyagokból álljanak – ami azért még nehezebb akkor, amikor az embereknek nincsen lehetősége naponta boltba járni – és persze fontos a vitaminellátottság is. Ez utóbbi miatt várják nagyon sokan a tavasz élettő napsugarait is. A napsugárzás a bőrrel érintkezve a testben elindítja a D-vitamin termelését, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a test kivédhesse az esetleges fertőzéseket. Persze emellett számos más anyagra is szükségünk van, így nem véletlen, hogy a kismamák esetében a szakemberek is javasolják a várandósvitamin szedését. 

Mi kell? 

Az immunrendszer megfelelő működéséhez nagyon sok anyagra van szükség. Köztük is kiemelt jelentősége van a D-vitaminnak, egészen pontosan a D3-vitaminnak, mivel ennek a hasznosulása a legjobb. Ezen felül mindenképpen fontos a réz és a cink bevitele is, ezek az anyagok a hüvelyi fertőzések megelőzésében játszanak fontos szerepet, mert azok könnyen válhatnak felszállóvá, kiváltva ezzel koraszülést vagy vetélést is. A statisztika szerint a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. 

A fentiek alapján olyan készítményt keressünk, melyben minimum ez a három összetevő szerepel, de lehetőleg minél komplexebb legyen a várandósvitamin. Fontos a felszívódás szempontjából, hogy szerves kötéssel (-citrát, –glükonát) legyenek jelen benne az anyagok – esetünkben ez cink-citrát és réz-glükonát kötési formákat jelent. Így a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Akkor védve vagyok? 

Az, hogy valaki várandósvitamint szed, maszkot hord, vagy fertőtleníti a kezét és a vásárolt dolgokat nem azt jelenti, hogy teljesen védve van. Azonban minden ilyen lépés jelentősen képes csökkenteni a fertőzések valószínűségét, nem csak a koronavírus esetében, hanem minden fertőzés tekintetében.  

Teljes védelem sajnos egyelőre nem létezik, így fontos, hogy a kismamák is minden elővigyázatossági lépést megtegyenek, és a lehető legkevesebbet érintkezzenek idegenekkel, vagy olyanokkal, akik idegenekkel kerülnek kapcsolatba. 

 

 

 

Scheftsik TamásA várandós nők és járványok – nagyobb lehet a veszély?