Hírek

A home office hatással van az egészségre, a férfiak termékenységére is

Az egészség megőrzése most talán még nehezebb, mint eddig. Na nem azért, mert nem figyelünk magunkra kellően, hanem azért, mert szinte kizárólag otthon tartózkodunk. Az elzártság ugyan bizonyítottan növeli egyes betegségek kockázatát, de ezen kívül az általános egészségi állapotunkra is hatással van.  

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Stressz 

Egyébként is nagy ellensége a szervezetnek, de most különösképpen hatással van ránk. A stressz sajnos szabadgyököket képez a szervezetben, melyek rombolják azt, méghozzá nem is kis mértékben. A szabadgyökök olyan molekulák, melyek szabad elektronnal rendelkeznek, emiatt nagyon reagensek és agresszívek, nagyon gyorsan kötődnek más molekulákhoz, ezzel pedig azok rendeltetésének betöltését teszik lehetetlenné. Nagyjából mintha egy olyan kulcsról lenne szó, mely beleillik a zárba, de az ajtó nyitása nem lehetséges vele. 

A szabadgyökök a stressz hatására nagyon elszaporodnak, ellenük pedig az antioxidánsokkal vehetjük fel a küzdelmet. Ezek az anyagok reakcióba lépnek a szabad gyökökkel, semlegesítve azokat. Ha sok a szabad gyök, sok antioxidánsra van szükség. Ezek közt a legismertebbek a szelén, a cink, az L-arginin, az L-glutation az A– , a C-vitamin vagy éppen a likopin. Ezen anyagok megfelelő mennyiségű bevitelével hatékonyan lehet védekezni a stressz rombolása ellen. Közülük is kiemelkedik az L-glutation, mely a szervezet legerősebb antioxidánsa, és amelyből sajnos csak keveset viszünk be a szervezetünkbe, pedig minimum 90 mg szükséges lenne belőle minden nap, legalább ennyi beviteléről érdemes gondoskodni! 

Nasik 

Az anyagok bevitele alapvetően az élelmiszerekkel történne, ha az ételek tartalmaznának megfelelő mennyiségben tápanyagokat. Sajnos mára az emberiség negyede tápanyaghiánnyal küzd, aminek oka, hogy élelmiszereink beltartalma jelentősen, 50%-kal csökkent. Ráadásul a bezártságban az ember többet eszik, és ilyenkor rendszerint a nasikért nyúl. Ezek azonban csak rontanak a helyzeten, hiszen a chipsek a csokik és más ropogtatni valók sajnos messze nem az egészséges élet fáklyavivői. 

A tápanyagok megfelelő pótlásáról olyan vitaminkészítményekkel gondoskodhatunk, melyek egyrészt tartalmazzák a fent felsoroltakat, méghozzá a lehető legtöbb más anyaggal együtt, vagyis kellően komplexek, emellett ahhoz, hogy az anyagok képesek legyenek a szervezetben hasznosulni is, megfelelő kötési formában kell, hogy jelen legyenek. Erre a legjobb a biológiailag aktív forma, praktikusan a –citrát és –glükonát kötési formák, melyeknél az anyagok hasznosulási aránya akár 80%kal is jobb (pl: cink-citrát, réz-glükonát). Illetve, ahogyan már említettük, olyan készítményt érdemes keresni, melyben az L-glutation is jelen van, lehetőleg nagy dózisban – mondja Ratkó Tünde. 

Laptop 

home office akár komoly gondok forrása is lehet. Végre az ember nem egy öltönybe szorítva kénytelen dolgozni az íróasztal mellett. Egy kényelmes nadrágban, a kanapén ülve is lehet nyomkodni a billentyűzetet. Csakhogy éppen ez a tevékenység az, mely a statisztikák szerint a legjobban rontja a férfiak termékenységét, mely már egyébként is sok mélyütést kell elviseljen a már emlegetett tápanyaghiány okán. A laptop melegedése a herék számára rossz körülményeket teremt, a bennük termelődő spermiumok ezért sérülhetnek. 

Ezt a gondot nem szabad félvárról venni, hiszen a vetélések és koraszülések okozója ugyanúgy lehet a férfi, mint a női szervezet. Az erősebbik nem esetében ezeket a gondokat a nem megfelelő minőségű spermiumok okozzák. A megtermékenyülés ugyanis ilyenkor is végbemegy, hiszen megfelelő számban vannak jelen a spermiumok, ám mivel nagy arányban hibásak, így nem csak az említett veszélyeket hordozzák, de jelentősen növelik a genetikai rendellenességek kialakulásának kockázatát is. A tápanyagok megfelelő pótlása azonban szerencsére ezen is segít 

Mozgás 

Elérkeztünk egy fontos részlethez. A tápanyagok pótlás mellett kiemelt jelentőségű a mozgás is. Ez ugyan nem egyszerűen kivitelezhető a négy fal között, de nem is lehetetlen. Minden nap reggel és este 10-10 perc már nagyon sokat számít, de ha ennyi idő nem áll rendelkezésre, akkor is igyekezzünk heti háromszor minimum fél órát mozogni. 

a mozgás élénkíti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, amire nagy szükségünk van. Egyrészt a nasik miatt, másrészt pedig azért, mert így a méreganyagok is kiürülnek a szervezetből, azaz egészségesebbek leszünk, a testnek kevesebb terheléssel kell szembenéznie, így több energia jut az olyan rendszerek működtetésére, mint az immunrendszer. 

 

Scheftsik TamásA home office hatással van az egészségre, a férfiak termékenységére is