Hírek

Az alacsony spermiumszám nem csak meddőséget, hanem más betegségeket is okozhat

Az alacsony spermaszám sajnos egyre gyakoribb a férfiak körében. 100 éven belül a kutatások szerint több lesz a meddő férfi, mint az egészséges. De mi a helyzet akkor, ha már nem akarunk gyereket, így nem gond az alacsony spermaszám? Nos, a dolog sajnos nem ilyen egyszerű, mert a rossz spermakép más betegségekre is hajlamosabbá teszi a férfiakat. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Miért kevés a spermium? 

Az alacsony spermiumszám hátterében állhat genetikai tényező vagy betegség is, mégis, az esetek túlnyomó többségében a helytelen életmód okozza a gondot. Ma már azonban lehet, hogy nem is ez a jó kifejezés. 

A helytelen életmód alatt azt értjük, amikor valaki nem mozog rendszeresen, és nem étkezik egészségesen. Hogy miért nem állja meg a helyét a kifejezés a spermiumszám csökkenésének szempontjából? Mert sajnos mára eljutottunk oda, hogy hiába étkezik valaki egészségesen, és mozog rendszeresen, mégsem képes elegendő tápanyaggal ellátni a szervezetét. Ennek oka kívül és belül is keresendő. A vegyszerezés és tömegtermelés hatására az élelmiszerek beltartalma a felére esett vissza, vagyis lényegesen többet kellene belőlük fogyasztani, mint eddig. Eközben a stressz és a környezeti hatások a szervezettől extra energiát igényelnek, melyhez több tápanyagot használunk el, mint eddig bármikor. E kettő elegye pedig azt eredményezi, hogy egyre csak nő azoknak a férfiaknak a száma, akik mennyiségi vagy minőségi – jellemzően mindkettő – problémákkal küzdenek a spermiumok terén. 

Kevés spermium és betegségek 

Betegség is okozhatja az alacsony spermiumszámot, de ez fordítva is igaz, vagyis az alacsony spermiumszám hajlamosít bizonyos betegségek kialakulására. Ennek azért van jelentősége, hiszen azok a férfiak, akiknek már vannak gyermekeik, nem foglalkoznak a seprmiumszámmal, pedig ez egy fontos adat, az egészségük szempontjából. 

Az alacsony spermiumszám jellemzően alacsony tesztoszteronszintet eredményez. Ez csökkenti az izomtömeget, és a csontsűrűséget is, vagyis a csontritkulás kialakulásához is jelentősen hozzájárul – erre mutatott rá egy pár éve megjelent tanulmány.  

De itt nem áll meg a sor, hiszen az alacsony spermiumszámmal rendelkező férfiak jelentős hányadánál lépett fel úgynevezett metabolikus szindróma, mely több, egymással kapcsolatban álló anyagcserezavar meglétét jelenti. A cukorbetegség, a szív és érrendszeri gondok, valamint a stroke kockázatát is megnövelte az alacsony spermiumszám a kutatás eredményei szerint – mondja Ratkó Tünde. 

Kivizsgálás és tápanyagok 

Ahogyan azt már írtuk, a tápanyaghiány okozza a legtöbb alacsony spermiumszámot, ez pedig szerencsére viszonylag könnyen orvosolható kifejezetten férfiak számára kifejlesztett vitaminkészítménnyel. Ebben lennie kell vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek is, méghozzá a lehető legtöbb fajtának, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. A hasznosulás fokozása érdekében pedig az anyagok lehetőleg szerves, biológiailag aktív kötéssel szerepeljenek – ez praktikusan a –citrát és –glükonát kötési formákat jelenti. 

A kivizsgálás ezekben az esetekben is fontos lehet, hiszen a spermiumszám csökkenéséről igazából semmi nem árulkodik. A családalapítás elhúzódása, sikertelensége, vagy éppen a nehézkes izomépítés mindenképpen intő jel lehet, így érdemes andrológus szakemberhez fordulni, aki egy fájdalommentes vizsgálattal képes kideríteni, hogy megfelelő számú spermiummal rendelkezik – e a férfi, vagy sem. 

 

Scheftsik TamásAz alacsony spermiumszám nem csak meddőséget, hanem más betegségeket is okozhat