Hírek

A vegetáriánus nők könnyebben lesznek meddők?

A szervezet egyensúlyának fenntartása a tökéletes működés miatt kiemelten fontos. Sajnos, ha az elcsúszás megtörténik, akkor a helyreállítás sem olyan egyszerű. Ennek megfelelően kiemelten fontos, hogy az ember odafigyeljen arra, miket is eszik, és főleg milyen mennyiségben, hiszen ezzel a családalapítást, az egészséget és még az alakot is kockáztatja. A vegetáriánusok pedig egy szempontból még veszélyeztetettebbek, mint a húsfogyasztó társadalom. 

A témában dr. Angyalé Géza szülész -nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Vegetáriánus gondok 

Azt már viszonylag rég tudjuk, hogy a vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató emberek számára a vas pótlása javallott, hiszen bár a spenót hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot, a növényi táplálékból a vas felszívódása nagyon rossz. 

Mind a hölgyek, mind pedig az urak szempontjából figyelni kell még néhány dologra, köztük a szója, és a belőle készült termékek – mint a tofu – fogyasztására. A szója remek alternatívája a húsfogyasztásnak, hiszen tartalmazza mind a 9 esszenciális zsírsavat, amire a szervezetnek szüksége van. Nem véletlen, hogy széles körben elterjedt, mint az ételek adalékanyaga, és mint önálló táplálék is- nem utolsó sorban pedig nagyon finoman el lehet készíteni. A húsmentes életet választók közt is nagy népszerűségnek örvend, hiszen szinte minden alkalommal képes kiváltani az állati eredetű élelmiszereket. 

A szója azonban tartalmaz – méghozzá nagy mennyiségben – úgynevezett fitoösztrogéneket. Ez az anyag nagyban hasonlít a női nemi hormonra, az ösztrogénre, csupán nem az emberi szervezet termeli. Hatását tekintve azonban megegyezik a kettő. Ebből pedig komoly gondok adódhatnak. 

Hormonális elcsúszás és hízás 

A szója rendszeres és hosszabb távon való fogyasztása, valamint a nagy mennyiség is bajt eredményez. A szervezetbe ugyanis folyamatosan áramlik a fitoösztogén, mely egyrészt ösztrogéndominanciát okoz, mely meddőséghez vezet. Másrészt hatással van a pajzsmirigyre is. Az ösztrogén hatására – így pedig a fitoösztrogén hatására is – a májban TBG fehérje, vagyis thyroid megkötő globulin keletkezik. Ennek az anyagnak a feladata a pajzsmirigy aktív hormonjainak a megkötése. Ösztrogéndominancia mellet a máj fokozza a TBG termelését is, ez pedig túlságosan sok pajzsmirigy hormon megkötését eredményezi, mely végül pajzsmirigy alulműködési tüneteket okoz. Azon túl, hogy erősíti a meddőség kialakulásának esélyét, számos más területen is gondokat okoz, így a testsúlyt is befolyásolja, hasi hízást okoz. 

A szójafogyasztás mérséklésével a hormonális egyensúly visszaszerezhető lenne, de a folyamat nem ilyen egyszerű. A rendszer elcsúszása ugyanis hatással van az emésztésre, az anyagok visszaszívására, a szaporodásra, a haj, körmök állapotára és még sorolhatnánk. Ha a fitoösztrogének már nem is zavarnak be a képbe, az elcsúszások helyreállása sokszor nem megy magától, egyszerűen azért, mert nincs elég tápanyag a szervezetben, hogy mindent helyreállítson – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Tápanyagpótlás 

A szervezet egyensúlyáról a tápanyagok gondoskodnak. Ezek szükségesek a hormontermelő mirigyek megfelelő működésének fenntartásához, vagyis tulajdonképpen a tápanyagok felelnek a hormonális egyensúlyért is. De nem csak ezért. A tápanyagok építik fel a sejteket, ezek adják az energiát minden folyamathoz, az egyszerűektől egészen a legbonyolultabbakig. 

Napjainkban azonban a tápanyagok pótlása nehézkes lett. Ennek oka a csökkent bevitel és a fokozott felhasználás együttes jelenléte. A csökkent bevitelt az élelmiszerek beltartalmának jelentős romlása okozza (vegyszerezés, tömeggyártás, a termőföld tápanyagtartalmának csökkenése, stb), a fokozott felhasználás oka pedig az életmódunk. A stressz, a szmog, a vegyi anyagok mind romboló hatást gyakorolnak a szervezetre. A rombolást kivédeni és a károkat helyrehozni pedig energiaigényes, vagyis tápanyagigényes folyamat. Ezek összességében eredményezik azt, hogy ma az emberek jelentős része relatív tápanyaghiánnyal éli a mindennapjait. 

Ez hosszabb távon azonban a rendszer – mint az endokrin rendszer, vagy éppen a szaporító szervrendszer – csökkent, eltolódott működését okozza, vagyis például hormonproblémákat, meddőséget vált ki. 

Kiemelt időszakok 

Az ember életének vannak kiemelten tápanyagigényes részei. Ilyen a várandósság is, amelyhez a fokozott tápanyagbevitel elengedhetetlen, és ma már ezt a szakemberek ajánlása alapján is többnyire várandósvitaminnal lehet elérni az étkezés mellett. Azonban van, amire figyelni kell. A téma elején volt szó róla, hogy a növényi táplálékból a vas felszívódása alacsony, aminek az oka az, hogy nincsenek meg mellette azok az anyagok, melyek segítenék a beépülését. Ez nem csak a vas esetében igaz, minden anyag beépülését segítik más anyagok, mint a cink és a réz esetében, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában. Vagyis a kiválasztott vitaminkészítménynek komplexnek kell lennie. Kiemelten fontos az is, hogy biológiailag aktív kötéssel legyenek jelen az anyagok (pl.: -citrát; –glükonát), hiszen így azok felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb lehet.  A hízás elkerülése és a magzat legjobb ellátása miatt pedig a vitaminnak illeszkednie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeihez is. 

Amennyiben a várandósság elérése nem cél, de az eltolódás tapasztalható – akár férfi, akár nő esetében – a tápanyagpótlás akkor is indokolt, és a készítménynek is hasonló feltételeknek kell megfelelnie. 

 

 

Scheftsik TamásA vegetáriánus nők könnyebben lesznek meddők?