Hírek

A szója jelentősen hozzájárulhat a férfi meddőség kialakulásához!

Nyakunkon a klímakatasztrófa, és tudjuk, hogy az egyik mumus, mely a folyamatot generálja az állattenyésztés, vagyis tulajdonképpen a húsfogyasztásunk. Azt is tudjuk, hogy egészségesebb, ha kevés húst eszünk, és több növényi fehérjét fogyasztunk. Éppen ezért terjedt el világszerte a szója és az abból készült termékek fogyasztása, de ezzel nagyon kell vigyázni, hiszen a férfiakra különösen rossz hatása lehet. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

A szója 

A szójabab egy igen figyelemreméltó növény, hiszen ez az egyetlen, mely tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, mely a szervezet működéséhez szükséges, vagyis képes kiváltani nem csak a hús, hanem a tojás fogyasztását is. Ráadásul könnyen termeszthető, ízletesen elkészíthető, és nem csak magában (például tofu-ként), hanem élelmiszer adalékanyagként is felhasználható. Nem is csoda, ha a világ szójafogyasztása 2018-ban elérte a 348 millió tonnát (a húsfogyasztás 263 millió tonna volt). 

Mindenképpen le kell szögezni, hogy a szója fogyasztása kis mennyiségben kifejezetten egészséges lehet, ám a mértéket tartani kell. A növény ugyanis rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos sok rosszal is rendelkezik, amikről nem szabad megfeledkezni, mivel komoly károkat képes okozni, nem csak a nők, hanem a férfiak szervezetében is. 

Férfiak, óvatosan a szójával! 

A szója egyik rossz tulajdonsága, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva visszafogja a pajzsmirigy működését, ezzel pedig olyan hormonális lavinát képes elindítani, melynek problémái a test számos működési területén jelentkezhetnek – mondja Ratkó Tünde. 

Sajnos tanulmányok igazolják, hogy a fejlődő hímivarú magzatok, melyek fokozott szója-fitoösztrogénnek vannak kitéve, később jóval hajlamosabbak lesznek a hererák kialakulására. De a fitoösztrogén hatása itt nem áll meg. 

Ez az anyag hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, vagyis ösztrogéndominancia kialakulásához vezet. Ez pedig több szempontból is problémás a férfiak esetében is, hiszen következtében jelentősen romlik a nemzőképesség, illetve a fiatal férfiak esetében is csökkenti a szérum tesztoszteronszintet, mely az izomerő és a férfias jellegek (mély hang, szőrösödés, stb.) károsodását okozza. 

Mit tehetünk?  

Ma már tudjuk, hogy élelmiszereink beltartalma jelentősen csökkent a tömegtermelés következtében, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a szója túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat a szervezetben. Sajnos a tömegtermelés elkerülhetetlen, és a húsfogyasztás alternatívája sem igazán mutatja meg magát. A tápanyagok mennyisége a szervezetben azonban egyre csak csökken, és ez bizony hiánybetegségek kialakulásához vezet. 

A tápanyagok pótlásáról gondoskodni kell, hiszen a szervezet normál működéséhez – amihez a normál nemzőképesség is hozzátartozik – szükség van a megfelelő tápanyagellátottságra! Mivel kizárólag a táplálkozással fedezni ezt a szükségletet ma már szinte lehetetlen, így érdemes a táplálékkiegészítők felé fordulni. 

 Ezek közt sem mindegy azonban, melyik mellett teszi le az ember a voksát. A férfiaknak is érdemes kifejezetten a számukra összeállított vitaminkészítményt választani, ami komplex, vagyis nem csak vitaminokat, hanem ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Emellett azonban kiemelten fontos az is, hogy a benne lévő anyagok biológiailag aktív, szerves kötési formában legyenek jelen, hiszen így a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat, azaz valódi eredményeket várhatunk tőlük, nem csak drága vizelet lesz az eredménye a szedésüknek! 

Scheftsik TamásA szója jelentősen hozzájárulhat a férfi meddőség kialakulásához!