Hírek

Mára az antidepresszáns mindennapos gyógyszer lett, pedig sokat árthat a termékenységnek is!

 

A stressz és a rohanó életmód mindennapossá vált. Ez már önmagában is komoly hatással van a férfiak spermaterelésére, de az ehhez kapcsolódóan igen gyakran jelentkező depresszió, illetve az erre szedett kedélyjavítók csak rontanak a helyzeten. De mit lehet tenni ellenük? 

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Antidepresszáns 

Megdöbbentően sokan szednek napjainkban valamilyen antidepresszánst. Ennek oka az az életvitel, mire rákényszeríti magát az ember, a vált vagy valós siker érdekében. Azonban azzal a legtöbben nem számolnak, hogy milyen árat is kell ezért fizetni.  

A férfiak esetében egy érdekes visszás helyzet is adódik. Amikor a pár eldönti, hogy gyereket szeretnének, akkor a nőben és a férfiben is felébred a fészekrakási ösztön. A hölgyeknél ez babaholmik nézegetésében, tervezgetésben merül ki – később persze sok egyébben is – a férfiaknál azonban a munka fokozásában, hogy anyagi biztonságot teremtsenek. Ez lényegesen több stresszel jár, így sokan csúsznak az antidepresszánsok felé, ha csak időlegesen is. 

Gondokat okoz 

Nem újdonság, hogy az antidepresszánsok sajnos mellékhatásként impotenciát okozhatnak, ez a dobozukon is rajta van. Azonban azt csupán 2013-ban publikálták, hogy a spermaszámot és minőséget is komolyan befolyásolják. 

Sajnos a kutatási eredmények, melyeket a New Scientist tudományos magazinban publikáltak a New York-i Cornell Medical Center kutatói, rámutattak arra, hogy az ilyen szerek több, mint 30%-kal csökkentik a spermatermelést. Ez pedig összeadódik azzal a romboló hatással, amit a stressz okoz, valamint azzal a ténnyel, hogy a férfiak spermaszáma az elmúlt évtizedekben kevesebb, mint a felére esett vissza. Így összegezve pedig igen rossz a helyzet- mondja Ratkó Tünde. 

Ellensúly 

Az antidepresszánsok elhagyása is sokat javít a spermaszámon és a minőségen, ez azonban nem mindig megoldható, és a legtöbb esetben nem is elég. A fokozott tápanyagbevitel jelenthet megoldást arra, hogy a test képes legyen ellensúlyozni azokat a romboló tényezőket, melyekkel nap mint nap találkozik, ehhez azonban a táplálkozás ma már kevés. 

A férfiak számára kialakított vitaminok, abban az esetben, ha kellő mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat is, képesek lehetnek a helyez jelentős javítására. Ehhez az is kell, hogy szerves, biológiailag aktív formában tartalmazzák az anyagokat, ami praktikusan –citrát és –glükonát kötéseket jelent, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is javul. 

A bevitt tápanyagok semlegesíthetik az oxidatív stressz okozta gondokat, és ellensúlyozhatják az antidepresszánsok jelentette kiesést.  azzal azonban számolni kell, hogy a spermatogenezisre is hatással vannak ezek a szerek. A spermaképzés folyamata pedig egy 74 napos ciklus, ami azt is jelenti, hogy a probléma ellensúlyozására is minimum ennyi idő szükséges lehet. 

Hormonális érintettség 

Ki kell emelni azt is, hogy az antidepresszánsok egy része hatással van a nemi hormonok termelésére is. Ezt a hatást pedig családalapítási szándékkal mindenképpen ki kell küszöbölni, hiszen a férfiak esetében a tesztoszteron termelésének mértéke közvetlen hatással van a sperma minőségére és mennyiségére is, a libidóról már nem is beszélve. A hormonális érintettség kiküszöbölésére azonban mindenképpen szakember segítségét kell kérni, hiszen a gyógyszerek egyéb mellékhatásait, esetleges keresztreakcióit is figyelembe kell venni. 

 

Scheftsik TamásMára az antidepresszáns mindennapos gyógyszer lett, pedig sokat árthat a termékenységnek is!