Hírek

Az inszemináció sikeressége a sperma minőségén is múlik!

Azoknak a pároknak, akiknek orvosi segítségre van szüksége a családalapításhoz a legtöbbször csak a lombikprogram lebeg a szeme előtt. Mikor azonban bekerülnek a rendszerbe, akkor szembesülnek azzal, hogy mielőtt a beültetésre sor kerülne, a legtöbbször bizony egy sor inszemináción is át kell esni. És ezekben az esetekben is létkérdés, hogy a férfi spermája milyen minőségű. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Mi az inszemináció? 

Ez a művelet a petesejt “in vitro” megtermékenyítése előtti lépéssor. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a férfitől vett spermamintát javítják fel, és mesterségesen juttatják a méhbe, azt remélve, hogy a javított anyag képes lesz elvégezni a teendőjét. 

Sok esetben ugyanis nem, vagy nem csak a nők szervezetében adódik probléma, mely a családalapítás útjában áll. Ma már tény, hogy a meddő párok esetében csupán 40%-ban tehetőek felelősség a nők a problémáért. 40%-ban a férfiak oldalán jelentkezik a gond, míg 20%-ban más tényezők befolyásolják a családalapítást. 

Sajnos az is jól lekövethető, hogy romlik a férfiak spermaminősége és mennyisége napjainkban, illetve előre lehet jelezni a szomorú jövőt is. Mostanra ugyanis a néhány évtizeddel ezelőtti 200 milliós alap spermaszám jelentősen lecsökkent. Akkoriban 100 millió spermium/ml volt a határ, melynél az orvosok a meddőség felé húztak. Mára ez a szám bizony 20 millióra csökkent, mivel az átlag spermaszám is 60 millió körül alakul. Ez a csökkenő trend pedig azt is jelenti, hogy a családalapítás is egyre nehezebb. 

Használhat az inszemináció? 

Sok esetben igen, így pedig elkerülhető a lombikprogram, melynek során a nők 80-100 injekciót kénytelenek elviselni, melyek bizony hormonok, ezért pedig erősen próbára teszik a szervezetet – mondja Ratkó Tünde. 

Ahhoz azonban, hogy az inszemináció hasznos lehessen mindenképpen figyelni kell a férfiakra is. Bár a szakemberek javítanak a sperma minőségén, a mennyiségét nem tudják befolyásolni, és mi magunk is tehetünk azért, hogy az esélyeinket jelentősen megnöveljük! 

A sperma minőségi – és mennyiségi – javítása a megfelelő vitaminok és tápanyagok adagolásával lehetséges. Ezt azonban már azt megelőzően is megtehetjük, hogy egyáltalán a lombikprogram közelébe kerülnénk. 

Mennyiség és minőség 

Mind a mennyiségen, mind a minőségen képes javítani – méghozzá sok esetben jelentősen – a megfelelő vitaminkészítmény. A hangsúly a megfelelőn van, mivel ahhoz, hogy valóban eredményes lehessen a tápanyagpótlás, figyelni kell a bevitt anyagok kémiai kötéseire is. Itt fontos, hogy biológiailag aktív, szerves kötések legyenek (-citrát; –glükonát), mivel így a hasznosulása az anyagoknak akár 80%-kal is jobb. Emellett fontos a komplexitás, mivel az egyes anyagok javítják mások beépülését a szervezetbe. 

Hogy ez miért fontos? Sok olyan férfi van, akiknek a spermaszáma a “megfelelő” kategóriába esik, mégsem sikerül a családalapítás. Ennek oka, hogy a számok csak az egyik oldal, a minőség legalább ilyen fontos. A sperma minősége a spermiumok morfológiájában, a mozgásukban, életképességükben mutatkozik meg. A nem jó minőségű sperma bár alapvetően képes a megtermékenyítésre, sajnos jelentősen megnöveli a genetikai betegségek kockázatát, illetve a vetélés és koraszülés lehetőségét is! 

A szervezet felkészítése a családalapításra így egyrészt messze nem csak a nők feladata, másrészt jól látható, hogy előre kell gondolkodni, és már a tervezési időszakban megkezdeni a tápanyagok adagolását, legkésőbb ekkor érdemes áttérni az egészséges életmódra, és a rendszeres mozgásra is. Ez a három összetevő ugyanis sok esetben megadja azt a lökést, ami a boldog család létrejöttéhez szükséges. 

Scheftsik TamásAz inszemináció sikeressége a sperma minőségén is múlik!