Hírek

Milyen jelek utalnak arra, hogy a férfi meddő?

Napjainkban a meddő párok száma sajnos egyre csak nő. És tudjuk azt is, hogy az esetek felében nem a hölgyek szervezete alkalmatlan a baba kihordására, hanem a férfiak spermaképzése szenved olyan sérüléseket, melyek lehetetlenné teszik a nemzést, a családalapítást. De mi utalhat arra, hogy gond van a férfi termékenységével? 

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Mire kell figyelni? 

A nők meddőségének kiváltó okai közt több olyan betegség is van, melyeknek jellemző tünetei vannak, így lehet számítani azok megjelenése után a családalapítási nehézségekre is. 

A férfiak esetében is megvannak ezek a gondok – mint az IR, vagy éppen a pajzsmirigy problémák – ám a legtöbb esetben nem kapcsoljuk össze a tüneteket és a meddőség kialakulásának lehetőségét. Pedig kéne, hiszen tudjuk, hogy a férfiak spermaképzése az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, sőt, a szakemberek jóslatai alapján a század végére több lesz a meddő férfi, mint a termékeny. 

A kiváltó betegségek tünetei mellett mi az, amire még figyelni kell? Sajnos semmi. A férfi meddőségnek ugyanis nincsenek tünetei, nem lehet felismerni külső tényezők alapján. Az egyetlen, mely megmutatja jelenlétét az az idő, a sikertelen próbálkozások sorozata. A meddőség jelenléte abban az esetben igazolható orvosilag, ha a pár normál szexuális élet mellett egy éven belül sem képes a családalapításra. 

Mi a teendő 

A meddőségi klinikák ma már nem csak a nőket, hanem a férfiakat is vizsgálják, de a sorrend még mindig sokszor rossz. A férfiak meddőségének vizsgálatához nem kellenek fájdalmas eljárások és hosszú idő, csupán spermaminta. Ebből már megállapítható, hogy mennyiségileg és minőségileg alkalmas-e a sperma arra, hogy a fogantatás bekövetkezzen. 

Mivel a meddő férfiak száma igen magas, a családtervezéstől kezdve érdemes javítani az esélyeken, ahogyan a nők esetében is. Ráadásul ez nem is olyan nehéz, hiszen a meddőségek döntő többségében a kiváltó ok egyszerűen a tápanyaghiány, sőt, sok betegség is erre vezethető vissza. Az esélyek növelése pedig megoldható a megfelelő tápanyag bevitellel és az aktív életmóddal – mondja Ratkó Tünde. 

Ennyi elég? 

Ma már a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos az egészséges életmód, és ez nem véletlen. Napjainkban ugyanis a táplálkozással bevitt tápanyagok mennyisége jelentősen csökkent – köszönhetően az ételeink ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalmának csökkenésének -, miközben a környezeti ártalmak hatása – mint a stressz, a légszennyezettség, a vegyszerek jelenléte, stb. – egyre inkább nő. A szervezetnek ilyen helyzetben minden segítségre szüksége van a normál működés fenntartásához. 

A mozgás csak rajtunk múlik, a tápanyagok pótlása azonban sokszor nem megoldható a táplálkozással, főleg, ha extra igények jelentkeznek egy eltolódott funkció helyreállításához. Ilyenkor jelent megoldást a férfivitamin, mely képes a szervezetet feltölteni tápanyagokkal. Ehhez azonban fontos, hogy szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokat tartalmazzon. 

A szervetlen kötésű anyagok a szervezetbe jutva egy sor átalakításon kell, hogy átessenek ahhoz, hogy beépülésük megvalósuljon. Ez egyrészt energiaigényes, másrészt a bevitt anyagok egy jó része elvész, egyszerűen kiürül a szervezetből. Az olyan kötési formákban, mint a –citrát és a –glükonát bevitt anyagok azonban lényegesen kevesebb átalakításon kell, hogy átessenek, így a hasznosulások is akár 80%-kal jobb lehet. Ennek köszönhetően eredményt is hamarabb, és biztosabban produkálnak! 

Szakember kell 

A meddőség kezelése szakember feladata. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a szervezet optimálisan működjön, és hogy az olyan zavarok, mint a családalapításra való képtelenség ne jelentkezzenek, de annak megállapítása, hogy a háttérben áll-e valamilyen betegség, valamint az ilyen problémák kezelése orvosi feladat. 

A szakemberek munkája azonban jelentősen rövidül és könnyebb is lesz, ha a szervezet tápanyagellátottsága megfelelő, hiszen így az öngyógyító folyamatokra, a szervezet egyensúlyra való törekvésére is tudnak építeni az orvosok. 

 

Scheftsik TamásMilyen jelek utalnak arra, hogy a férfi meddő?