Hírek

A prolaktin tönkreteszi a szexuális életet, de lehet ellene tenni!

Nagyon sok pár esetében merül fel a probléma, hogy a kisbabájuk érkezése a szexuális életüket eltünteti. Ez pedig komoly gond, nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hiszen a szülök intim kapcsolat híján könnyen eltávolodhatnak egymástól, amit a kicsit is erősen érinti. Szerencsére a probléma ellen lehet tenni. 

A kérdések megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Miért? 

Hova tűnik a libidó a terhesség alatt és a szülés után? Sok nőnél már a babavárás időszakában is eltűnik, vagy jelentősen csökken a vágy, másoknál csak a szoptatási időszakban jelentkezik ez a gond. Az oka egy természetes folyamat, a prolaktin hormon termelésének megemelkedése. Ez a hormon felel többek közt a tejelválasztásért, de a terhesség során is fontos szerepe van. Mellékhatása azonban az, hogy csökkenti a libidót, és hüvelyszárazságot is okozhat. 

A szex elmaradásának oka lehet még a kitágult hüvely, illetve a fáradság, mely az újdonsült kismamák közül szinte kivétel nélkül mindenkit érint. Persze a nők tisztában vannak azzal is, hogy ez hatással lehet a párkapcsolatukra, és sokszor még a szexet is kívánnák, de vagy fájdalmat éreznek, vagy nem képesek igazán jelen lenni. 

Sajnos tény, hogy az első gyerek születését követően sok házasság megy tönkre, melynek oka többek közt az s, hogy az intimitás jelentősen csökken, vagy akár egy időre meg is szűnik a párok között. 

Mit lehet tenni? 

A hormontermelés ellen semmit, hiszen szükséges, ráadásul hiányának a baba látná kárát. A hüvelyszárazság és kitágulás ellen azonban lehet tenni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A megfelelő tápanyagellátottság ugyanis minkét helyzeten jelentősen javít – nem véletlen, hogy a szakemberek is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nők kielégítsék a megnövekedett szükségleteket a megfelelő készítményekkel. 

A biológiailag aktív, szerves kötésű hatóanyagok – praktikusan –citrát és –glükonát kötéseket jelent – sokkal nagyobb arányban szívódnak fel a szervezetben, így hatásuk is lényegesen jobb, és gyorsabb. A hüvelyszárazság – bár hormonális eredetű – így mérsékelhető, de ami fontosabb, a hüvely kitágult izomzata is lényegesen könnyebben áll helyre. Mindemellett a komplex, és megfelelően tagolt várandósvitamin nem csak a terhességet képes megfelelően támogatni – minden trimeszterben a szükséges tápanyagokkal. A szoptatás ideje alatt is nagy segítséget jelent, a bőr, az izmok és minden gyorsabban, szebben képes regenerálódni a megfelelő tápanyagellátottság következtében. 

Természetesen a tápanyagellátottság szükséges, de nem elégséges feltétele a regenerálódásnak. Az intimtorna is hatalmas segítség lehet, illetve az is, ha az intimitást visszahozzuk a kapcsolatba, ha a szexet egyelőre nem is sikerül. Még a hat hetes felépülési időszakban is sokat jelent a férfiaknak is az összebújás, az együtt töltött percek, a simogatások, érintések. A szexualitás pedig nem csak egyféleképpen képzelhető el, rengeteg olyan lehetőség áll a pár előtt, melynél nem lehet akadály az, hogy a szex klasszikus formája egyelőre nem működik. 

Érdemes figyelni! 

Sokan gondolják úgy, hogy a fogantatás a szoptatás alatt nem lehetséges, ez azonban nem igaz. Bár a prolaktin ezt is megnehezíti, de el nem lehetetleníti, így szervezettől függően bizony a szoptatás ideje alatt is lehet terhes a nő. Ez ugyan a szervezet számára nem a legideálisabb lehetőség, de sokan szeretnének kis korkülönbséget a csemetéik között. Ilyenkor azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő tápanyagpótlásra, hiszen dupla terheléssel nézhet szembe az édesanya, a regenerálódás jótékony ideje nélkül! 

 

Scheftsik TamásA prolaktin tönkreteszi a szexuális életet, de lehet ellene tenni!