Hírek

A rézhiány tünetmentesen jelentkezik, de komoly bajok forrása lehet, főleg a kismamáknál!

Furcsa dolog a rézhiány. A gondot az jelenti az esetében, hogy különösen jellemző tünetei nincsenek, így felismerése is kifejezetten nehéz. Hogy hogyan lehet mégis kiszúrni? “Gondolni kell a rézhiány lehetőségére” – mondják a szakemberek. A pótlása kiemelten fontos, főleg a kismamák számára, hiszen ilyenkor a rézigény is megnő. 

A témában dr. Angyal Géza szülész — nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Rézhiány és tünetei 

A réz minden élőlény számára elengedhetetlen nyomelem, minden egyes sejtünkben jelen van. A fő feladatai közt szerepel többek közt, hogy segítse az oxigén kapcsolódását a hemoglobinhoz, a cinkkel összekapcsolódva pedig kiemelt szerepet játszik az oxidatív stressz elleni fellépésben. 

Egy átlagos felnőtt rézigénye 0,9 mg naponta, ám egyes helyzetekben a javasolt mennyiség jelentősen megnőhet, akár 3 mg/nap adagra is. Kiemelten rézigényes időszakok lehetnek bizonyos betegségek, de a várandósság is ide sorolható. A magazt számára a megfelelő rézellátás kulcsfontosságú, mivel nem csak a növekedésében veti vissza a babát a rézhiány, hanem idegrendszeri fejlődési elmaradásokat is okoz. 

A rézhiánynak – mint azt már írtuk – jellemző tünetei nincsenek, de mindenképpen gyanakodni kell jelenlétére abban az esetben, ha sokat vagyunk levertek, depresszióval küszködünk, magas a vérnyomásunk, vagy gyakoriak a szervezetünket érintő fertőzések. 

Fertőzések 

A kismamák számára a fertőzés különösen veszélye. Ezek ugyanis gyakran vaginális problémát jelentenek. Minden nő életében legalább egyszer átesik valamilyen vaginális fertőzésen, különösebben nem is kell velük foglalkozni, rendszerint gyorsan helyre jönnek. Csakhogy várandósság esetén hatalmas kockázatot jelentenek az egyszerű fertőzések is. Ilyenkor ugyanis könnyebben válnak felszállóvá, így pedig a magzatot is veszélyeztetik. Hogy mekkora gondot jelentenek a felszálló fertőzések, azt jól mutatja, hogy jelenleg a vetélések és koraszülések 70%-ért ezek a gondok a felelősek! 

A réz hatékonyan képes fellépni a fertőzések ellen is, hiszen a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bír – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Pótlása azonban nem egyszerű, mivel a tápanyagban a jelenléte a talaj rézellátottságától függ. A réz mennyisége pedig gyorsan csökken a talaj kizsákmányolása, a tömegtermelés, a műtrágyázás és más, bevett mezőgazdasági módszerek miatt is. Pótlása azonban szerencsére táplálékkiegésztőkből, vitaminkészítményekből is jól megoldható. 

Itt azonban több dologra is figyelni kell. Maga a réz mindenképpen biológiailag aktív állapotban legyen jelen a készítményben – ez jellemzően réz-glükonát formát jelent –, mivel így a hasznosulása, a szervezetbe való beépülése összehasonlíthatatlanul jobb. A réz hasznosulásában a cink is fontos szerepet játszik, mely szintén biológiailag aktív formában (cink-citrát) lehet jelen a készítményben. A rézre és a cinkre folyamatosan szüksége van aa szervezetnek, de ez nem minden anyagra igaz. Egyes vitaminok például a harmadik trimeszterben már nem szükségesek plusz pótlás formájában a szervezetnek, vagyis a kiválasztott készítménynek követnie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is. 

A réz hasznosulásának szempontjából fontos az is, hogy tojást és tejet ne fogyasszunk egyszerre vele. Ez a két élelmiszer ugyanis olyan anyagokat is tartalmaz, melyek befolyásolják a réz hasznosulását, akár jelentősen is ronthatják azt. 

Mikor pótoljuk? 

A réz a leginkább az állati eredetű táplálékokból képes hasznosulni. Ennek megfelelően azok a kismamák, nők és férfiak, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, mindenképpen gondoljanak a megfelelő réz pótlásra. 

Kismamák esetében szintén nem kell várni, a terhesség tervezésétől kezdve érdemes a szervezetet támogatnia megfelelő várandósvitaminnal. Sajnos ugyanis a rézhiány sokszor visszafordíthatatlan károkat okozhat.  

 

 

 

Scheftsik TamásA rézhiány tünetmentesen jelentkezik, de komoly bajok forrása lehet, főleg a kismamáknál!