Hírek

Az IR a férfiaknál is meddőséget okoz, és gyakoribb, mint gondolnánk

A férfiak hajlamosak azt hinni, hogy őket nem érheti baj, hiszen erejükkel megakadályozzák a rossz dolgokat. Az erőhöz pedig “férfias” ételekre van szükség, ami azonban ironikus, ugyanis éppen ez okozhat komoly gondokat a szervezetben. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

IR és férfiak 

Az IR, vagyis az inzulinrezisztencia az a betegség, melyben a sejtek inzulinérzékenysége csökken. Ez azt jelenti, hogy egységnyi cukor felvételéhez nagyobb mennyiségben kell jelen lennie az inzulinnak, vagyis a szervezetnek fokoznia kell ennek az anyagnak a termelését. Sajnos azonban a termelés fokozódása kimeríti azokat a sejteket, amik az inzulin előállítására képesek, így egy idő után a termelés csökken, majd leáll, és kialakul a kettes típusú cukorbetegség. 

A betegség messze nem ismeretlen, ám sokan úgy gondolják, csak a hölgyeket érinti. Ennek talán az lehet az oka, hogy lényegesen többet foglalkozik a média azzal, hogy a nőknél az IR milyen rendellenességeket okoz. Mivel sajnos igen gyakori kór, és meddőséget is képes kiváltani, így nem is csoda, hogy foglalkoznak vele. 

Azonban sokszor elfelejtik megemlíteni azt a fontos tényt, hogy bizony az IR a férfiak esetében is gyakran van jelen, és náluk is befolyással van a termékenységre, akárcsak a hölgyek esetében. 

Immunválasz 

A zsírban gazdag ételek és a túlsúly – mely a férfiasnak tartott ételek túlzott fogyasztásának egyenes következménye – egy friss kutatás szerint hatással van a bélflórára is. A túl sok zsír és az elhízás hatására ugyanis a bélben egyes baktériumokból kevesebb lesz, emiatt csökken az immunválasz, aminek következtében a káros baktériumok száma megnő a bélrendszerben. Ez pedig rontja a kiválasztást, az immunrendszer működését és az anyagcserét is. 

Hogyan kapcsolódik ide a termékenység? A bélflóra ilyen irányú felborulása sajnos gyulladásokat is eredményez, ezeknek pedig komoly hatása van a termékenységre is. Következtükben a spermaszám csökken és a sperma minősége is romlik. 

Tendencia, ami javítható 

Szomorú tény, hogy a világon mindenhol csökken a férfiak termékenysége. Egyes tanulmányok szerint néhány év múlva már több lesz a Földön a terméketlen férfi, mint ahány termékeny. Ennek oka a zömmel a táplálkozásban, az egészségtelen életmódban keresendő. 

 Az IR kialakulása is ennek köszönhető, de nem ez az egyetlen betegség, amivel szembe kell nézni ilyen helyzetben. A megoldás mindenképpen az egészséges életmódra való átállás jelenti, de ez sokszor nem elég. A szervezetben ugyanis kialakulnak tápanyaghiányos állapotok, melyeket kizárólag étkezéssel helyreállítani szinte lehetetlen. Ebben az esetben hatalmas segítséget jelentenek a megfelelő vitaminkészítmények. 

Ezek között olyanokat kell keresni, melyek kifejezetten a férfiaknak lettek kialakítva, hiszen az erősebbik nem tápanyagigénye eltér a nőkétől. Fontos, hogy a bevitt tápanyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban legyenek jelen (praktikusan –citrát és –glükonát formákat jelent), mivel így a felszívódásuk is jelentősen, akár 80%-kal jobb lehet. Ugyancsak fontos a készítmény komplexitása, mivel így az egyes anyagok segítenek mások felszívódásában, hasznosulásában. 

A tápanyagpótlás segít 

Az IR és hasonló típusú betegségek kezelésének első lépcsője az életmódváltás. Ennek tükrében érthető, hogy a megfelelő tápanyagellátottság mekkora jelentőséggel bír. A tápanyagok, vagyis a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő mennyiségének bejuttatása a szervezetbe kulcskérdés, hiszen minden egyes funkció ezektől az anyagoktól függ. 

A hiányállapotok kialakulása a szervezet működésének fokozatos romlásával jár együtt, mely sajnos egy idő után tüneteket is produkál, valamint betegségekben csúcsosodik ki. Ezek azonban többnyire elkerülhetőek, ha az egészséges életmód felé fordulunk, változatosan étkezünk, és gondoskodunk a megfelelő tápanyagellátottságról is. 

 

 

 

Scheftsik TamásAz IR a férfiaknál is meddőséget okoz, és gyakoribb, mint gondolnánk