Hírek

Már tudjuk, mekkora gond a férfiak meddősége, de fellépni ellene csak kevés dologgal lehet

Sokan és sokszor foglalkoztak már azzal, hogy felderítsék, megmutassák, mik is lehetnek a férfiak meddőségének okai. Azonban azt kevesen mutatják meg, hogy ez mekkora probléma, és még kevesebben beszélnek a férfiak jövőjéről. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

Honnan hova 

Jelenleg a világon átlagosan minden negyedik pár meddő. Ez döbbenetes adat, de sajnos igaz. Az talán még meglepőbb, hogy a meddőségek esetében 40%-ban tehető felelőssé a nő, 40%-ban a férfi – 20%-ban egyéb tényezők okozzák a bajt. 

Elkeserítő tény, de már 2016-ban sem volt olyan földrész ezen a bolygón, ahol a férfiak termékenységi mutatói ne csökkentek volna drasztikusan. Néhány évvel ezelőtt az átlagos spermaszám még 100 millió/ml körül mozgott, mára 40 millió/ml átlagosnak számít. És ebben az adatban csak a mennyiségi csökkenés van jelen, a minőségbeli romlást nem mutatja meg. 

A csökkenő spermaszám egyértelmű okozója a férfi meddőségeknek, valamint a minőségbeli romlás jelentősen megnöveli a vetélés, koraszülés és a genetikai betegségek kockázatát. A férfiak is egyre később vállalnak gyermeket, és – bár kevesen tudják – de jelentősen hanyatlik a termékenység 40 éves kor után az erősebbik nem esetében is. Az irány elkeserítő: a borúlátó szakemberek szerint 2035-re elérkezhetünk oda, hogy a Földön több férfi lesz meddő, mint ahány termékeny. 

Remek diagnosztika, kevés lehetőség 

Az andrológia tudománya jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi 10 évben. Ma már a meddőségek nagytöbbségéről képesek megmondani a szakemberek, hogy mi váltja ki, de minimum azt, hogy mivel is áll szemben a férfi – ez pedig hatalmas eredmény. 

Ugyanakkor a gondok megoldása már nem ilyen egyszerű. Jelenleg három lehetőség merül fel a kezelésre. Az egyik a sebészi, de ez az esetek igen kis százalékában szükséges. A második a hormonkezelés, melyet azonban csak akkor tudnak alkalmazni, ha egyértelműen hormonális, endokrin rendszeri betegség okozza a gondokat. A harmadik, leginkább alkalmazott lehetőség az antioxidánsok fokozott bevitele. Ez akkor is lehetséges, ha az okokat pontosan feltérképezik, és akkor is, ha nem jönnek rá a kiváltó tényezőkre, ráadásul jellemzően javít a helyzeten is – mondja Ratkó Tünde. 

A megfelelő antioxidánsok, vagyis vitaminok, illetve mellettük ásványi anyagok és nyomelemek pótlása ma férfivitaminokkal oldható meg, mivel az élelmiszerekből fedezni a szükségletet kifejezetten nehéz. Azonban ahhoz, hogy valóban hasznos legyen a segítség, mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötési formákban kell jelen lennie az anyagok többségének a készítményben. Ez praktikusan –citrát és –glükonát kötési formákat jelent. Emellett a készítmény komplexitása is fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a vas és a C-vitamin, a réz és a cink vagy a D-vitamin és a kalcium esetében. 

Miért éppen az antioxidáns? 

Hogy miért éppen a vitaminok, a megfelelő tápanyagellátottság jelentheti jó megoldást? Azért, mert a meddőségek egy jelentős részében – napjainkra többségében – az életmód, a környezeti ártalmak és a stressz okozza a gondokat. Ezek a tényezők ugyanis hatalmas mennyiségű energiát, vagyis tápanyagmennyiséget emésztenek fel a testben. A szervezet védekezik, hogy kiküszöbölje a romboló hatást, amit a vegyszerek, a folyamatos idegeskedés, a dohányzás, az alkohol és sok más részlet okoz. A felhasznál energia mellett pedig egyre kevesebb jut az olyan, nem létfontosságú funkciók fenntartására is, mint amilyen a termékenység, a megfelelő spermaképzés, vagy a sperma minőségének megtartása. 

Szem előtt kell tartani, hogy az antioxidánsok hatása nem jelentkezik azonnal, illetve mozgással is párosítani kell. A spermatogenezis – a spermaképzés – folyamata egy nagyjából 74 napos ciklus, vagyis minimum ennyi szükséges ahhoz, hogy bármilyen kezelés eredményt hozzon. A leghatékonyabban úgy vehetjük fel a kesztyűt a meddőség ellen, ha a megfelelő tápanyagbevitel mellett a mozgásra is időt szakítunk, mivel így fokozódik a vérkeringés, az anyagcsere, gyorsabban ürülnek a méreganyagok, és ez mind hozzájárul az egészséghez, a normál nemzőképesség visszaszerzéséhez, fenntartásához. 

 

Scheftsik TamásMár tudjuk, mekkora gond a férfiak meddősége, de fellépni ellene csak kevés dologgal lehet