Hírek

Stresszel az apa? Ez örökletes gondokat okozhat a magzatnál.

A stressz képes rombolást végezni nem csak abban, aki elszenvedi, hanem annak születendő gyermekeiben is. Ez pedig különösen igaz abban az esetben, ha férfiakról van szó. 

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre. 

A stressz és az ember 

Az már nagyon rég tudjuk, hogy a kismamáknak kerülni kell a stresszt. Annak hatására ugyanis hormonok szabadulnak fel, melyek sajnos ártanak nem csak az anyának, hanem a magzatnak is. A stressz a szabad gyökök szaporodását is elősegíti, valamint sok energiát, tápanyagot emészt fel, melynek sokkal jobb helyet is tudna találni a szervezet.  

Vagyis a stressz rossz, és ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. Persze, ismerjük a pozitív stressz fogalmát, de most arról van szó, melyet napjainkban szinte mindenki, napi szinten él át, és amitől boldogan megszabadulnánk, de annyira megszoktuk jelenlétét, hogy sokan még nyaralás alatt sem képesek a stresszt elengedni. 

A férfiaknál 

Egy kutatás rámutatott arra, hogy a stressz okozta problémák sajnos örökölhetőek. A petesejt és a spermium egyesülésénél ez az öröklés nem jöhet létre, hiszen itt mindkét sejt “tiszta lappal” indul. A tudósok azonban rájöttek, hogy a spermiumok fejében lévő sejtplazma tartalmaz olyan mikroRNS-nek nevezett anyagokat, melyek képesek bejutni a petesejtbe, és ott maradandó elváltozásokat okoznak.  

Hatásukra a születendő gyermek a stresszre fogékonyabb lesz, sajnos lényegesen könnyebben alakulnak ki nála adott problémák is. A tudósok a bizonyítást ugyan egyelőre csak egereken végezték el, de állításaik alapján nincs okunk feltételezni, hogy a folyamat emberekben másképpen játszódik le. 

RNS 

Az RNS tulajdonképpen a DNS másolata. Egy biztonságosan használható genetikai kód másolat, mely biztosítja, hogy az eredeti kettős spirál ne sérülhessen, ne legyen kitéve felesleges kockázatnak. Az RNS képzése azonban hibát szenvedhet a stressz következtében, melynek hatása akár generációkon is átívelhet. 

Az RNS megfelelő képzéséhez, illetve a stressz hatásainak kivédéséhez minden esetben a tápanyagellátottság a kulcs. A test ugyanis képes kivédeni a rossz környezeti hatásokat, de csak egy bizonyos pontig, amíg elegendő tápanyag áll a rendelkezésére ehhez is. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek ugyanis a test normál működtetéséhez is kellenek, és napjainkban már ez is sokszor sérül, nem, hogy a stressz elleni védekezésre is maradjon elegendő tápanyag. 

Pótlás 

A normál spermaképzésért, a normál termékenység fenntartásáért, illetve a normál működéséért a szervezetnek mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő tápanyagbevitelről. Ezt azonban napjainkban kizárólag étkezéssel megoldani szinte lehetetlen. Az ok egyszerűen az, hogy az élemiszereink beltartalma jelentősen csökkent (tömegtermelés, műtrágyázás, stb.), valamint nőtt a környezeti ártalmak mértéke. Ez az oka annak, hogy ma már a legtöbb szakember javasolja a férfiaknak is a megfelelő vitaminkészítmény szedését. 

Megfelelő alatt értjük azokat a termékeket, melyek biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat tartalmaznak nagy számban. Ezek praktikusan –citrát és –glükonát kötéseket jelentenek. Ezekkel ugyanis a felszívódási arány 80%-kal is nőhet. 

Kiemelten fontos továbbá, hogy összetett készítményt válasszunk. A férfiak esetében sokszor csak egy-egy anyagra koncentrálunk, ez pedig hiba. Az egyes anyagok felszívódását ugyanis más anyagok jelentősen elősegíthetik. Ilyen a cink és a réz kapcsolata, vagy a C-vitamin és a vas kölcsönhatása is. 

Scheftsik TamásStresszel az apa? Ez örökletes gondokat okozhat a magzatnál.