Hírek

Mi kell a nőnek – várandósság során?

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy abban az esetben, ha a szervezetünket szeretnénk támogatni, akkor bizony figyelnünk kell arra, hogy szerves anyagokat juttassunk be a testünkbe. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen sok esetben ezek az anyagok nem találhatóak meg a készítményekben, kizárólag táplálkozással fedezni a szükséges anyagok mennyiségét pedig szinte lehetetlen feladat – főleg egy várandósság során. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Étkezéssel 

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód. Ez nem is csoda, hiszen annyi stressznek, annyi vegyszernek és káros környezeti hatásnak vagyunk kitéve, hogy az egészségünk megőrzése érdekében ez kiemelt jelentőségű. Nem is beszélve azokról a helyzetekről, amikor a szervezet vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükséglete megnövekszik. 

Ilyen a várandósság is, melynél e megfelelő tápanyagellátottság kiemelt fontosságú. Ennek oka, hogy a tápanyaghiányos éllapotok, és az ebből kialakuló betegségek okozzák a meddőségek, a koraszülések és a vetélések zömét is. 

Sajnos azonban ma már tény, hogy kizárólag étkezéssel nem vagyunk képesek fedezni a megemelkedett igényeket, még a normálakat is csak alig. Az ok több összetevős, de közrejátszik benne a tömegtermelés, a vegyszerezés, a műtrágyázás és sok már is. Az eredmény pedig az, hogy ma az élelmiszereink közel 50%-kal csökkent beltartalommal (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) érhetőek el, mint 30-50 évvel ezelőtt. Kicsit érthetőbben: ahhoz, hogy egy várandós nő képes legyen kizárólag természetes forrásból fedezni a folsav szükségletét naponta 15 tányér spenótot kellene megennie. 1000 mg C-vitamin fedezéséhez 4 kg paradicsomot kellene magunkba tömni minden egyes nap, esetleg 1.5 kg paprikát. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy miért lehetséges az, hogy ma már a szakorvosok jelentős többsége javasolja a várandósvitamin szedését – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Vitamin, de milyen? 

A javaslat egy dolog, de utána az ember azzal szembesül, hogy hatalmas választékból kell válogatnia. Ez egyrészt jó is lehetne, hiszen árverseny alakul ki, de sajnos van egy kis bibi. Igen kevés az a készítmény a várandósvitaminok közt, amelyik megfelelően komplex, és a hasznosulása is jó. Az első részt nem igen kell magyarázni, minél több összetevő van jelen egy készítményben, annál egyszerűbb az adott anyagok hasznosulása, hiszen az egyes anyagok segítik másokat a beépülésben. A hasznosulás javítására a legjobb módszer a készítmények esetében a szerves kötési forma, mely praktikusan –citrát és –glükonát formákat jelent (pl.: cink-citrát, vas-glükonát), ez azonban ritka, köszönhetően annak, hogy az ilyen anyagok előállítása és kezelése drága. Hiába tudjuk, hogy akár 80%-kal (!) is jobban képesek felszívódni, mégis igen kevés készítményben vannak jelen. 

Ez utóbbi két kritérium minden vitaminkészítmény esetében fontos, legyen szó férfi, női, gyermek, vagy éppen várandósvitaminról. Azonban a terhesség támogatásánál azt is szem előtt kell tartani, hogy az eltérő trimesztereknek – melyekből három is van – eltérőek az igényeik is, vagyis a vitaminkészítménynek ezt is szem előtt kell tartania. 

Mikor? 

Sokakban merül fel a kérdés, hogy mikortól érdemes a szervezetet támogatni, ha babát szeretnének. A válasz pedig sajnos ma már nem az, hogy mikor felfedezzük, hogy babát várunk. Éppen a már említett beltartalmi romlás miatt alakul ki az a helyzet, hogy a szervezet tápanyagraktárait már a baba tervezésétől kezdve érdemes lekezdeni feltölteni, hiszen, ha azok lemerültek, akkor a várandósság kialakulásának az esélye minimálisra csökken.  

A megfelelő várandósvitamin mellett is elengedhetetlenül fontos az egészséges étkezés, és persze a rendszeres mozgás. Sok kismama, mikor végre a baba megfogan, minden mozgásról lemond, ami azonban nem, hogy nem jó, hanem kifejezetten egészségtelen, hiszen a mozgás hiányában romlik a vérkeringés, az emésztés, ami mind rossz a babának is. Természetesen lehet mozogni terhesen is, sőt, igazából néhány kivételtől eltekintve minden sport biztonságosan űzhető is, de ha valakiben mégis kétségek merülnének fel, az nyugodtan kérje ki a szakember tanácsát, ez segít majd megnyugodni, és kiegyensúlyozottabbá tenni a babavárás időszakát. 

 

Scheftsik TamásMi kell a nőnek – várandósság során?