Hírek

A második trimeszterben elvesztett magzatokért sokszor a hibás spermiumok a felelősek

A vetélés sajnos túl sok esetben következik be a korai terhességi időszakban, amit az édesanyáknak igen nehéz feldolgozni. Azonban még ennél is szörnyűbb, amikor a 22. hét után kénytelen a család elbúcsúzni a gyermektől. Ezt feldolgozni már lényegesen nehezebb, és bizony sokszor a hibás spermiumok tehetőek felelősség a történtekért. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre 

Spermium és DNS 

A DNS vagyis az örökítőanyag minkét szülőtől érkezik. Egyrészt az édesanya DNS-e a petesejt magjában megtalálható, másrészt pedig az édesapa DNS-e érkezik a spermiumokkal, illetve azzal az eggyel, mely megtermékenyíti a petesejtet. 

A spermium felépítése egy fej, egy nyak, valamint egy farok. Ez utóbbi hajtja előre a sejtet, míg a fejben olyan anyagok találhatóak, melyek segítenek megnyitni a petesejt falát, hogy a spermium bejuthasson. Az örökítőanyag a nyakban található, egyesülve a petesejt DNS-vel együtt hozzák létre a baba genetikai kódját. 

Hibás adatok 

A spermiumok képzése, vagyis a spermatogenezis egy 74 napos folyamat, mely ciklikusan játszódik le, vagyis a sperma utánpótlása folyamatos. Ebből következik, hogy a képzése is az, ami pedig egy igen tápanyagigényes folyamat. A spermiumok hatalmas utat tesznek meg a női szervezetben, éppen ezért sok energiát is emésztenek fel. 

Napjainkban az emberek tápanyagellátottsága igen rossz, rengeteg a hiányállapot, és az ebből fakadó betegség. Ez alól a férfiak sem jelentenek kivételt. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a spermaképzés, vagyis a szaporodás teljes folyamata másodlagos jelentőségű a testben. Ez azt jelenti, hogy tápanyaghiány esetén ezt a funkciót hagyja leromlani a szervezet. Ennek egyik módja az alacsony spermaszám, a másik, mely veszélyesebb, a minőségbeli romlás – bár a kettő jellemzően egyszerre jelentkezik – mondja Ratkó Tünde. 

Minőség 

A romlás visszafordítása lehetséges, hiszen a spermiumok újratermelődnek. Ehhez nem is kell más, mint a megfelelő tápanyagellátottság, ami a tévhitekkel ellentétben nem csak a cink pótlását jelenti, hanem számos más anyagét. A pótlás ideális esetben komplexen történik, vagyis sok tápanyagot juttatunk be egyszerre a szervezetbe. Ennek értelme, hogy az egyes anyagok segítik mások beépülését. Sajnos azonban napjainkban a tápanyagpótlásra, illetve a tápanyagraktárak feltöltésére a táplálkozás egyre kevésbé ártalmas – míg a test egyre több romboló hatásnak van kitéve. 

A tápanyagpótlásnak ideális eszköze a férfivitamin, mely a komplexitás mellett szerves formában (-citrát, –glükonát) kell tartalmazza az anyagokat, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. 

A javulás azonban nem olyan gyors, mint szeretnénk. Minimum három hónap – ez nagyjából a spermatogenezis ideje – szükséges hozzá, de komolyabb hiányok esetében akár több időt is igényelhet a helyreállítás. Sajnos azt megállapítani, hogy kinek mekkora, és milyen tápanyaghiánya van igen bonyolult, hiszen sokszor teljesen tünetmentesen is fennállhat az állapot. A férfiak esetében is a bajra néha csak az hívja fel a figyelmet, hogy a családalapítási kísérletek sikertelenek, vagy rosszabb esetben az, hogy a várandósságok rendre korai, vagy késői vetéléssel, magzatelhalással végződnek. 

Sajnos ezek a tragikus lehetőségek a családot is szét tudják tépni, így mindenképpen érdemes minimálisra csökkenteni a lehetőségüket azzal, hogy a pár mindkét tagja gondoskodik a megfelelő életmódról, a rendszeres mozgásról, egészséges étkezésről, és a test tápanyagokkal való támogatásáról is, hogy végre boldog család lehessenek. 

 

Scheftsik TamásA második trimeszterben elvesztett magzatokért sokszor a hibás spermiumok a felelősek