Hírek

Nem csak a nőknek, a férfiaknak is kiemelten fontos a folsav!

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már azt pontosan tudjuk, hogy mekkora jelentősége van a folsavnak a várandósság során, hiszen segít minimálisra csökkenteni a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását. De azt tudta, hogy a férfiak nemzőképességének fenntartásához is elengedhetetlen? 

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

Nem csak a tökmag… 

A férfi meddőség valamiért még mindig tabu témának számít. Ha az erősebbik nem hajlandó is foglalkozni ezzel a lehetőséggel, akkor is megállnak annál a pontnál, hogy sok tökmagot kell enni, és akkor minden rendben lesz. Ez azonban sajnos nem így van. Nagyapáink praktikája az ő korukban tökéletesen működött, de azóta eltelt több, mint 51 éve, és ezalatt az idő alatt az élelmiszereink beltartalma (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) jelentősen, több, mint 50%-kal csökkent. 

A “tökmagos megoldással” az is gond, hogy egy sor olyan szükséges anyagot nem képes pótolni, melyek szintén részei az egészséges spermatermelésnek. A tökmag sok szelént tartalmaz, mely valóban nagyon fontos a normál nemzőképességhez, de magában ma már kevés. A beltartalmi csökkenésnek köszönhetően ugyanis fokozatosan kialakul a férfiak szervezetében is a hiányállapot, mely a tápanyagraktárak kimerülésének következménye. Hogy visszaállítsuk a normál termékenységet, ezeket a raktárakat fel kell tölteni. 

Folsav 

Íme egy, azok közül a tápanyagok közül, melyek a férfiak számára is kiemelten fontosak. A hölgyeknél a folsav egyik legfontosabb hatása, hogy minimalizálja az esetleg kialakuló velőcsőzáródási rendellenességek esélyét. A férfiaknál a folsav szerepe az egészséges spermatermelésben jelentős. 

Ez az anyag részt vesz a spermatermelésben is, ezen kívül pedig a spermium fejében lévő DNS védelmében játszik fontos szerepet. A DNS sérülésével a spermium még gond nélkül célba tud érni, de a magzatot érintő genetikai rendellenességek aránya jelentősen megnő – mondja Ratkó Tünde. 

Tápanyagok 

Különös helyzet állt elő korunkra. Ahhoz, hogy a termékenységet képesek legyünk normál szinten tartani, megfelelően kell étkeznünk. De mivel az élelmiszerek beltartalma lecsökkent, így ez is sokszor kevés. Ennek köszönhető, hogy ma, a meddő pároknál az esetek 40%-ban a férfiaknál jelentkezik a hiba (40%-ban a hölgyeknél és 20%-ban egyéb okokra vezethető vissza). 

A szakemberek ajánlása alapján ma már éppen ezek miatt az okok miatt jelentenek megoldást a táplálékkiegészítők, vagy férfivitaminok. Ezek közül azonban mindenképpen olyat kell keresni, melyben a tápanyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel vannak jelen. Ezek a gyakorlatban a legtöbbször –citrát és –glükonát kötési formákat jelentenek. Ezekkel ugyanis a tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb. 

A felszívódás elősegítéséhez mindenképpen érdemes komplex készítményt szedni, vagyis olyat, ami sok összetevőt tartalmaz. Az egyes anyagok ugyanis elősegítik mások felszívódását, mint például a vas esetében a C-vitamin. 

 

 

Scheftsik TamásNem csak a nőknek, a férfiaknak is kiemelten fontos a folsav!