Hírek

A kismama PCOS betegsége a babánál autizmust okozhat

A PCOS sajnos mára szinte népbetegségnek tekinthető. Számos nő küzd ezzel a problémával, melynek egyik velejárója a meddőség. Ha azonban mégis megfogan a baba, akkor számolni kell azzal, hogy megnő nála az autizmus kialakulásának esélye. 

A témában dr. Angyal Géza van a ratkotunde.hu segítségére. 

PCOS 

A policisztás ovárium szindróma napjainkban rengeteg nőt érint. A betegség lényege, hogy a petesejtek megérni ugyan képesek, ám a tüszőrepedés elmarad, így a sejt bent ragad a petefészekben, cisztává alakul. Ezzel nem csak a petefészek működését akadályozza hosszabb távon, de a fennálló probléma sajnos meddőséget is okoz. Sokáig a PCOS kezelhető, de nem visszafordítható betegségként élt a köztudatban, pedig a kór gyógyítható, és a nő tökéletesen egészségesen vághat neki a családalapításnak. 

Miért alakul ki? 

A PCOS kialakulásának okai közt számos tényezÅ‘ szerepel. A legjelentÅ‘sebbek a tápanyaghiányos állapotok, melyek a szervezet hormonháztartására is hatással vannak. Az eltolódás következtében megnÅ‘ az androgén – vagyis a férfi nemi hormonok aránya, aminek következtében a nÅ‘i nemi ciklus folyamat sérül – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

A kialakulásban közre játszik többek közt a D-vitamin hiánya, de sajnos emellett számos más vitamin, ásványi anyag és nyomelem hiánya is szerepet kap. Ráadásul nem arról van szó, hogy azoknál a nőknél alakul ki, akik nem esznek rendesen, vagy nem étkeznek egészségesen. Az ok az, hogy élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben jelentősen lecsökkent, vagyis a tápanyagigényt kizárólag étkezéssel fedezni ma sokkal nehezebb, mint valaha. Emellett a rohanó életmód, a stressz és más környezeti tényezők is sokat kivesznek a nők szervezetéből, melynek vége jellemzően valamilyen hiányállapot kialakulása, mely azután betegségbe fordul. 

Nem véletlen, hogy ma már a szakemberek is javasolják, hogy várandósvitaminnal készüljünk fel a terhességre. Az igazán jó, szerves, biológiailag aktív kötési formájú anyagokat tartalmazó készítmény (ez jellemzÅ‘en –citrát és –glükonát kötési formákat jelent) képes arra, hogy tápanyagokkal töltse fel a szervezetet. Ez pedig az elsÅ‘ lépés az egészség felé. A kialakult betegség azonban emellett mindenképpen igényli a szakorvosi segítséget is. 

Autizmus? 

Az utóbbi idő kutatásai rámutattak arra, hogy az autizmus kialakulása és a PCOS közt kapcsolat van. Azok a nők, akik a betegségben szenvedve mégis sikeresen teherbe esnek, az androgén hormonok túltengése miatt kis eséllyel, mégis nagyobb arányban hoznak világra autizmussal küzdő gyermeket, legyen szó akár kislányról, akár kisfiúról. 

Ebből jól látható, hogy a PCOS kezelése kiemelten fontos, emellett azonban arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a várandósság során a magzat megkapja azokat a tápanyagokat, amikre az adott trimeszterben szüksége van. A felkészülés mellett ezért az édesanya mindenképpen figyeljen arra, hogy a kiválasztott készítmény ne csak szerves kötésű anyagokkal támogassa a szervezetét és a várandósságot, hanem a trimeszterek eltérő igényrendszeréhez is igazodjon! 

 

Scheftsik TamásA kismama PCOS betegsége a babánál autizmust okozhat