Hírek

Hallott már az andropauzáról? Igen, a férfiaknál is létezik a “változókor”

Ha a klimaxról van szó, nincsen sok új információ, amivel találkozhatunk, talán csak a kiegészítések. De mi a helyzet a férfiklimaxszal? Ez csak egy vicces szójáték, hogy a férfiak esetleges hangulatingadozásait is magyarázni lehessen, vagy komolyan kell vele foglalkozni? A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

Andopauza 

Sajnos, ahogyan arra számítani lehetett, a férfiakat érintő változókor létezik, és bizony gondokat is okoz. Ennek oka egyrészt, hogy nemigen ismerik az emberek, másrészt az, hogy ugyanúgy hormonális változásokkal jár, akárcsak a menopauza, vagyis a szervezetben is változásokat eredményez. 

Az andropauza során a herék hormontermelése sérül, vagy lényegesen alacsonyabb lesz a férfiak szervezetének legfontosabb nemi hormonszintje, a tesztoszteroné. Ez pedig hatással van nem csak a közérzetre, vagy a pocakosodásra, de a termékenységre is. A herék spermatermelése ugyanis az andropauza következtében lényegesen alacsonyabbá válik, minőségi romlással is számolva, így pedig a termékenységi tényezők is jelentősen változnak. 

Mondhatnánk, hogy ez nem gond, hiszen jellemzően az 50-es éveiket taposó férfiak betegségéről van szó, de ahogyan a menopauza esetében, itt is kimutatható a trend, hogy egyre előbb következik be a változókor. Arról nem is beszélve, hogy sajnos akár már 35 éves korban is megjelenhet a gond. 

35 év 

Egy nő esetében a 35 éves kor már jellemzően bőven az anyaság örömeivel telik, bár ez az időszak is egyre jobban kitolódik. Az azonban tény, hogy egy 35 éves férfi, akinek első gyermeke fog születni, nem csak, hogy nem ritka, hanem inkább jellemzően számít. Így pedig könnyen belátható, hogy az andropauza bizony olyan gond, mely a családalapítást is erősen megnehezítheti – mondja Ratkó Tünde. 

Az andropauza elleni lehet tenni. Ha már megvan a gond, akkor hormonkezelést is be lehet vetni ellene, de hatékony lehet a megfelelő ásványi anyag, nyomelem és vitaminbevitel is. Ez a kombó a megelőzésben is kulcsszerepet játszik, mivel, ha a szervezet a megfelelő tápanyagokkal jól el van látva, akkor az andropauza bekövetkezésének esélye is jelentősen lecsökken. A kialakulás valószínűségét azonban fokozhatja a stressz, a hormonokkal foglalkozó munkakörök, a helytelen életmód és az elhízás is. 

Megfelelő tápanyagpótlás 

Az étkezés és a mozgás a két alappillára a szervezet egészségének. A tápanyagok bevitele azonban kizárólag az étkezéssel ma már nagyon nehéz, tekintve, hogy az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent az utóbbi 30-50 évben. 

A megfelelő tápanyagpótlás a jó összetételű férfivitamin segítségével könnyebben megvalósítható, akárcsak a hölgyek esetében a várandósvitaminnal. Csakhogy itt sem mindegy, mit is veszük. 

A piacon szereplő férfivitaminok ára igen borsos, így a választásnál figyelni kell néhány dologra, hogy valóban olyan termék kerüljön a kezünkbe, mely segít. Fontos a komplex összetétel, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Kiemelten fontos emellett, hogy az anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban legyenek jelen. Ezek praktikusan a –citrát és –glükonát formák (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). Ezek a biológiailag aktív formák ugyanis a szervezetben 80%-kal is képesek jobban hasznosulni, ami hatalmas eltérést jelent. 

 

Scheftsik TamásHallott már az andropauzáról? Igen, a férfiaknál is létezik a “változókor”