Hírek

5 makacs tévhit a várandóssággal kapcsolatban

Összeszedtünk 5 újabb tévhitet a várandóssággal kapcsolatban, melyek foglalkoztatják a hölgyeket. Van köztük olyan, mely kitartóan él a köztudatban, szinte kiirthatatlanul, és van olyan is, melyet a kor „elvárásai” teremtenek, és komoly lelki terhet jelenthetnek. A tévhitek tisztázásában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre 

Az anyai ösztönök megjelennek, amit terhes lesz a kismama 

Ez egy nagyon elterjedt elképzelés, és tény, hogy vannak olyan nők, akiknél ez szinte azonnal megtörténik. De sokan vannak olyanok is, akiknél nem azonnal jön az érzés, sőt, olyanok is akadnak, akiknek az anyaság érzése csak a kicsi születése után érkezik meg. mások vagyunk, másképpen reagálunk, ezen nem is kell fenn akadni. Attól, hogy nem érez az ember valamit azonnal, nem kell megijedni, tökéletes szülő válhat belőle. Az érzés pedig majd jön, kivétel nélkül mindenkinél! 

Sokat egyen a kismama 

Ez egy makacs tévhit, amit egyszerűen nem lehet kigyomlálni az emberek fejéből. A várandósság során megnő ugyan a tápanyagigény és a kalóriaszükséglet is, de nem kell kettő helyett enni, hiába traktálja ezzel a kismamát a szűkebb vagy szélesebb idős rokonság. 

A hangsúly a tápanyagok megfelelő pótlásán van, hiszen a várandóssággal megemelkedik az igény, de ezt ma már a szakemberek is várandósvitaminnal javasolják megoldani, hiszen étkezéssel pótolni a hiányzó anyagokat ma már szinte lehetetlen. A jó várandósvitaminban az anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) szerepelnek, így felszívódásuk akár 80%-kal is jobb! 

Könnyű volt a terhesség? Nehéz lesz a szülés 

Ez a tévhit egy elterjedt közmondáshoz kapcsolódik: „ha elpusztult a tehenem, pusztuljon el a szomszédé is!”. nagyjából itt is erről van szó, vagyis ha már a várandósság nem volt megterhelő, akkor a szülés legyen az, vagy ha az sem, akkor a gyermekágyi időszak már tuti. Ez azonban nem így van. a könnyű és nehéz várandósság relatív, ahogyan a szülés és szinte minden más is. ahhoz, hogy a szervezet a legjobban felkészülhessen ezekre az időszakokra a megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyiséget kell biztosítani számára. Így lehet a leginkább elkerülni a nehézségeket, de például az émelygést ez sem szünteti meg, igaz, könnyít rajta. 

Fontos, hogy a fent említett anyagok pótlása során szem előtt tartsuk, hogy az eltérő trimesztereknek a tápanyagigényük is eltér. Vagyis ha segítségül hívunk várandósvitamint, annak minden trimeszterben a megfelelő dózisú és fajtájú anyagokat kell biztosítania, ennek megfelelően pedig tagoltnak kell lennie! 

Szoptatás alatt nem lehet terhes a nő 

De, lehet. Tény, hogy ilyenkor kevesebb a várandósság, de ennek oka nem az, hogy nem jöhet létre. Ha a szervezet regenerálódott, és felkészült, akkor jöhet a következő baba. Ez egyeseknél akár egy év is lehet, míg másoknál néhány hónap. Hogy miért jóval kevesebb ilyenkor a terhesség? 

A szoptatás előtt és alatt prolaktin nevű hormon termelődik, ez serkenti a tejképződést. Ez a hormon azonban csökkenti a nemi vágyat, valamint a hüvely szárazságát is okozza. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kismama számára ugyanúgy komoly igénybevétel a szoptatás, mint a várandósság, akkor már nincs is min csodálkozni – mondja Ratkó Tünde. 

Terhesen nem szabad futni 

A várandósság nem betegség, hanem állapot, így természetesen lehet futni. Nem ilyenkor kell megpróbálni az ultramaratont, de nyugodtan lehet kocogni, vagy ha már előtte is rendszeresen futott a nő, akkor nagyobb távokat is nyugodtan teljesíthet, miután az orvossal egyeztetett. A mozgás kifejezetten jó hatással van a várandósságra, így nem csak lehet futni terhesen, hanem érdemes is. 

Persze nem a futás, hanem a mozgás a lényeg, legyen szó bármilyen kellemes tevékenységről – kirándulás, jóga, úszás, … -, amit a kismama szívesen végez. Kerülni kell azonban az erősen megterhelő sportokat, mint például a súlyemelés, ezek ugyanis okozhatnak gondokat. 

 

 

Scheftsik Tamás5 makacs tévhit a várandóssággal kapcsolatban