Hírek

Nikotinsav kell a babatervezéshez és a kismamáknak is!

Egy kissé meglepő lehet, de bizony a nikotinsav egy nagyon fontos építőköve az emberi szervezetnek, melyre a babatervezés időszakában is nagy szükség lehet, a várandósságról már nem is beszélve.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Nikotin???

Mielőtt bárki nagyon megijedne, esetleg megörülne, és a cigarettásdoboz után kapna, érdemes tisztázni, hogy a nikotinsav és a nikotin nem ugyan az az anyag. Előbbi ugyanis az utóbbi oxidációja során keletkező anyag, melyet talán jobban ismerünk niacin, vagy B3-vitamin néven.

A niacin kiemelten fontos szerepet játszik a sejtek energia-háztartásában, és a DNS kijavításában is. Ez azt is jelenti, hogy hiányában sajnos a születési rendellenességek esélye is megnő, hiszen adott esetben hibás DNS jelentkezik a sejtekben. De ennek okán a vetélés is gyakrabban fordulhat elő.

A B3-vitamin egy vízoldékony anyag, melynek szükséglete ugyanúgy megnő a várandósság időszaka alatt, mint minden tápanyagé, mely szükséges a magazt fejlődéséhez. Hiányában a bőrünk durva tapintásúvá válik, kisebesedik. Ezt a tünetet gyakran azokon a területeken figyelték meg, ahol az emberek fő tápláléka a kukorica volt. Az egyoldalú táplálkozás és főleg a kukorica fokozott fogyasztása gátolja a B3 felszívódását, így álmatlanság, étvágytalanság jelentkezhet, melyet a már említett bőrtünetek, hányás, hasmenés és pszichés, valamint hallászavarok is követhetnek – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

A vitamin elengedhetetlen az idegi, az emésztő és a keringési szervrendszer megfelelő működéséhez is, illetve hatással van a nemi hormonok termelődésére, ami kifejezetten fontos tényező abban az esetben, ha kisbabát tervezünk, vagy a várandósság már létrejött.

Pótlása

Sajnos a B3 vitamin is egy olyan anyag, melyből sokan pótlásra szorulnak a nem megfelelő étkezési szokások miatt. Várandósság és babatervezés során pedig mindenképpen érdemes ezt az anyagot is pluszban bevinni a szervezetbe, sok más tápanyaggal együtt, ahogyan azt a legtöbb szakember is javasolja.

Ahhoz, hogy a B3 megfelelően fel is szívódjon, szükséges a többi B-vitamin, a C-vitamin illetve a foszfor jelenléte is. Ebből is látható, hogy a pótláshoz érdemes komplex készítményt választani.

Az összetevőket böngészve a nikotinsav nem igazán jelenik meg, mivel túladagolása bőrpírral jár. Éppen ezért jellemzően a nikotin-amid a felhasznált vegyület, mely a nikotinsav savamidja, és ellentétben a nikotinsavval, nem okoz bőrpírt.

A kiválasztott várandósvitamin esetében az is fontos, hogy megfelelő tagolású legyen, hiszen a B3 esetében is igaz, hogy más a szükséges mennyiség az első, más a második és a harmadik trimeszterben is. Vagyis a jó várandósvitamin a trimeszterek szükségleteinek megfelelően van tagolva.

Scheftsik TamásNikotinsav kell a babatervezéshez és a kismamáknak is!