Hírek

A vegyipari fejlődés ára: meddővé tesszük a férfiakat

Gondolta volna, hogy mennyi veszély fenyegeti egy ember termékenységét? Annyi oldalról, hogy nem is győzzük kapkodni a fejünket. Tudjuk, hogy az étkezés sokszor ludas a meddőség jelentkezésében, ahogyan a mozgás hiánya sem segít nekünk. De azt tudta, hogy a kozmetikumok, és egyszerű háztartási vegyszerek is jelentenek kockázatot?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre

ED

Vannak olyan anyagok, melyek a mindennapjainkban szinte állandóan jelen vannak, sőt, a természetben is megtalálhatóak, ám hatással vannak az endokrin rendszerünkre. Ezeket összefoglaló néven ED-nek, vagyis endokrin diszruptoroknak nevezzük. Egészen addig nincs is velük semmi baj, míg az emberi szervezet csak kisebb dózisban találkozik velük, mivel hatásuk ebben az esetben nem számottevő.

Az ED anyagok azonban jelentős szerepet töltenek be a modern vegyészetben, és a mindennapi vegyi anyagaink összetételében. Ebbe a csoportba tartoznak a parabének, a ftalátok, vagy éppen a gyerekeknek szánt termékekből már kitiltott BPA (Biszfenol A) is.

Az endokrin diszruptorok közt találhatjuk az úgynevezett xenoösztrogéneket is, melyek a szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, vagyis jelentősen képesek eltolni mind a férfiak, mind a nők ösztrogén szintjét. Ezen keresztül pedig hatást gyakorolnak a nemi hormonok termelésére is, valamint az endokrin rendszer összetettségének köszönhetően szinte minden hormontermelési folyamatra.

Xenoösztrogén

Az említett anyagok megtalálhatóak a természetben is, de sajnos azzal is számolni kell, hogy a vegyipar fejlődésével közel 100 000 olyan anyagot hoztunk létre, melyek ugyan ezt a tábort erősítik, csak éppen nem természetes, hanem ember alkotta formában. Ennek köszönhető az is, hogy jelenleg az emberek 95%-nak szervezetében kimutathatóak az ED vegyületek, sőt, tanulmányok bizonyítják, hogy a meddő személyek szervezetében ezek az anyagok magasabb mennyiségben vannak jelen – mutat rá nemrég megjelent közleményében dr. Csaba György orvos-biológus. Vagyis az emberiség közel ötödét érintő fogamzási problémák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak ezek az anyagok.

A xenoösztrogének hatással vannak mind a petesejt, mind pedig a spermiumok minőségére, ez utóbbiak mennyiségére is, így mindkét nem esetében nehezítik, vagy ellehetetlenítik a gyermekvállalást. Mindemellett az anyagok sajnos a születendő gyermek egészségére is negatív hatással vannak- mondja Ratkó Tünde.

Kikerülés, kompenzálás

Könnyű lenne azt mondani, hogy kerüljük az ED anyagok használatát, mivel ez szinte kivitelezhetetlen. Azt azonban megtehetjük, hogy amiben csak lehet, vegyszermentes változatot használunk, és a kencék, kemikáliák és vegyi anyagok mennyiségét minimalizáljuk az életükben, amennyire csak lehet.

Az okozott kár helyreállítása, illetve a gond megelőzése pedig a szervezet tápanyagraktárainak feltöltésével lehetséges az esetek döntő többségében. Ez az élelmiszerek beltartalmának (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) jelentős csökkenése miatt leginkább vitaminkészítményekkel lehetséges mind a férfiak, mind a hölgyek esetében – nem véletlen, hogy a gyermeket tervező pároknak ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja ilyen készítmény szedését. Fontos azonban kiemelni, hogy nem mindegy, mint viszünk be a szervezetünkbe.

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mind akkor érnek valamit, ha azokat a szervezet hasznosítani is képes. Ennek aránya pedig 80%-kal is javítható abban az esetben, ha az anyagok biológiailag aktív, szerves formában (pl.: cink-citrát, vas-glükonát) vannak jelen. Emellett fontos a komplexitás is, hiszen így az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a vas és a C-vitamin, a cink és a réz, vagy a kalcium és a D-vitamin esetében. A hölgyeknek szánt várandósvitamin emellett megfelelően tagolt is kell legyen, hiszen az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerrel is rendelkeznek a tápanyagok terén, amit a készítménynek a lehető legjobban kell kiszolgálnia!

Scheftsik TamásA vegyipari fejlődés ára: meddővé tesszük a férfiakat