Hírek

Meddővé eszik magukat a férfiak!

Ma a modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a női szaporítószervek és a hormonháztartás felborulása lehet a ludas abban, hogy a meddő párok száma egyre magasabb, de ez nem így van. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfi oldalán keresendő a hiba, és a meglepő, hogy ennek legjelentősebb hányadáért a táplálkozás a felelős.

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre

Meddőre esszük magunkat

Sajnos a táplálkozásunk mára erősen átalakult. Nem arról van szó, hogy több húst eszünk, vagy nagyon zsírosan érkezünk, hanem arról, hogy elképesztő mennyiségű éhes szájat kell etetni. A több, mint 7 milliárd ember élelmezése már olyan technológiákat kíván, melyek hátulütőit csak mostanában kezdjük felismerni.

Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó 3-4 év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán, szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Ezeket az eredményeket nem azért tudjuk elérni, mert így nemesítettük, tenyésztettük ki az állatokat és növényeket. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével meggyorsítjuk a folyamatokat.

Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, amik a szervezetünkre is hatással vannak. Felborítják a hormonháztartást, mely már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyen formán nagyon nehezen lehet kikeveredni- mondja Ratkó Tünde.

Bio étkezés és tápanyagok

A megoldás az, ha elfelejtjük a boltok polcainak kínálatát, legalábbis a nagy áruházláncokét. Ezek ugyanis tartalmazzák a hormonkezelt termékeket, vagyis nem leszünk képesek kikerülni a körforgásból. A háztáji, bio, vegyszer és hormonmentes élelmiszerek azonban komoly segítséget jelenthetnek a megoldáshoz. Ezek beszerzése nem olyan egyszerű, és az áruk is magasabb, cserébe azonban nem csak a meddőség leküzdésében segítenek, hanem a szervezet megfelelő szinten tartásában is.

Kizárólag bio élelmiszereket venni azonban a legtöbb esetben nem is lehetséges, így még egy fortélyhoz érdemes folyamodni, ez pedig a tápanyagpótlás. A hormonbevitel megszüntetésével (vagy minimalizálásával) és a tápanyagraktárak feltöltésével nagyon jó esélye van a férfiaknak arra, hogy spermatermelésük helyreáll. A raktárak feltöltésében a megfelelő táplálékkiegészítő, vagyis a jó férfivitamin segíthet. Ahhoz, hogy hasznos legyen, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia (pl.: magnézuim-citrát, réz-glükonát) mivel így azok felszívódási aránya 80%kal is jobb lehet. Ezen kívül fontos, hogy komplex készítményt válasszunk. Ha elfogyasztunk egy érett, vegyszermentes spenótot, akkor a magas vastartalom mellett C-vitaminhoz is jutunk, mely segíti a vas felszívódását, vagyis egymás hatását erősítik.

Mozgás nélkül nem megy

Unásig ismételt frázis az egészséges életmód, de ez nem véletlen. A megfelelő tápanyagpótlás, tudatos étkezés mellett a mozgás is elengedhetetlenül fontos része a normál termékenység megőrzésének, visszaszerzésének. Kutatások igazolták, hogy azoknál a férfiaknál, akik heti legalább 3-szor, rendszeresen mozognak, a spermatermelés is jelentősen javulhat.

Fontos azonban kiemelni, hogy ez a mozgás nem azt jelenti, hogy a saját súlyunknak megfelelő tömegű dolgokat emelgetünk. Ez a mozgás sok kardio, némi súlyzós edzés, és a lehető legtöbb szabadban eltöltött idő. Egy nagy, 1 órás séta az erdőben felér egy 20 perces intenzív edzőtermi edzéssel is, és amennyiben az egészség megőrzése a cél, inkább a szabadban végezhető, könnyed sportokat válasszuk, hiszen ezt akár a párunkkal is végezhetjük.

Scheftsik TamásMeddővé eszik magukat a férfiak!