Hírek

Nagyobb lesz az esély a családalapításra, ha a férfi megtartóztatja magát?

A szex a párok életének kiemelten fontos része. A jó szex alapja egy jó párkapcsolatnak, bár tény, hogy csak ez kevés hozzá. De mi a helyzet akkor, ha családot szeretne alapítani a pár? Hiszen sok olyan információ kering a köztudatban, ami a szex mellőzését, kizárólag az ovulációra koncentrálását szorgalmazza. Ez tényleg hatásos?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Sok szex vs. kevés szex

A visszafogott szexualitás hívei azzal érvelnek, hogy így több spermiumra tehet szert a férfi, vagyis megnövelheti a megtermékenyítés valószínűségét, ami elsőre még igaznak is tűnhet, de nem az. A spermaszám ugyanis nem fog jelentősen nőni az önmegtartóztatással, ám a sperma minősége romolhat, ha sokáig tartogatjuk.

A túl sok szex pedig kevesebb spermiumot eredményez – a tévhitek szerint – mivel a test nem képes megfelelően gyorsan újratermelni. De szerencsére ez sem igaz. Abban az esetben, ha a férfi egészséges, és a spermaszáma is a megfelelő szinten van, a napi rendszerességű ejakulálás javíthat a spermiumok minőségén, vagyis akár még hasznos is lehet!

Ha gond van

Fontos kiemelni, hogy ez utóbbi mondatban ott van a kulcsszó: ha a férfi spermaszáma rendben van. Mert ha nem, akkor a napi rendszeresség rontani fog az esélyeken.

Mindezekkel együtt azonban azt kell mondani, hogy a szex gyakorisága nem jelent komoly előre vagy hátra lépést a családalapítás terén, ellenben az erőltetés, vagy a hosszas megvonás a párkapcsolaton csorbát ejthet – mondja Ratkó Tünde.

Ha a baba várat magára, akkor a legjobb, ha a pár kivizsgáltatja magát, mivel a háttérben olyan gondok is állhatnak, melyekhez szakemberi segítség kell, és persze olyanok is, melyeket meg is lehet előzni egy kis odafigyeléssel.

Már előre javítani az esélyeket

A hölgyek várandósvitaminnal segítik a szervezetüket, az uraknak erre ott a férfivitamin. Sajnos tény, hogy ma már a legtöbb esetben pusztán az étkezéssel nem tudunk annyi tápanyagot bevinni a szervezetbe, mely a lehető legoptimálisabb spermatermelést tenné lehetővé. Ennek okai közt jelen van az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, a stressz, a fáradság, a vegyszerek, tartósítószerek és még egy sor más dolog is.

A megfelelő vitaminkészítménnyel azonban ez a gond orvosolható, és jellemzően minden akadály elhárul a családalapítás elől. Ehhez olyan készítményt válasszon, melyben biológiailag aktív, szerves kötéssel (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) vannak jelen az anyagok, így azok felszívódása akár 80%-kal is jobb. A komplexitás legalább ilyen fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását.

Gyorsan, gyorsan

A sperma minőségének és mennyiségének javítása nem egy gyors folyamat. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés egy 74 napos ciklus, vagyis a bevitt tápanyagoknak minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy éreztessék jótékony hatásukat.

A férfiak hajlamosak gyorsan eredményt elvárni, ha egyáltalán elfogadják, hogy velük is lehet gond, és az ő szervezetük is szorulhat támogatásra. Némi türelemmel és egy kis segítséggel azonban teljesülhet a pár álma, és végre családdá válhatnak.

Scheftsik TamásNagyobb lesz az esély a családalapításra, ha a férfi megtartóztatja magát?