Hírek

A jód sok gondot okozhat, a szervezetnek nincs rá szüksége!

Nagyon sokan nem étik, mi értelme van annak, ha egy vitaminkészítménynek, egy élelmiszernek, vagy éppen egy tápszernek létezik jódmentes és jódos változata. Hiszen egy kis jód igazán nem árthat senkinek, főleg, hogy a hazai cikkek sorra harsogják: hazánk mérsékelten jódhiányos terület, vagyis szükségünk van a plusz jód bevitelére.

A témában dr. Angyal Géza van a ratkotunde.hu segítségére.

Jód, vagy nem jód?

Alapvetően igaz, hogy a plusz jód egy jódhiányos területen élő embereknek kifejezetten szükséges lehet. Ez azonban még csak távolról sem jelenti azt, hogy a jódot számolatlanul vihetjük be a szervezetünkbe. Ha ugyanis túl sok van belőle, azzal a pajzsmirigy megbetegedéseinek is utat nyithatunk.

Szintén vigyázni kell a jóddal, ha autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedünk. Ekkor ugyanis – legyen szó a Hashimoto, vagy a Basedow korról – a jód bevitelével csak tovább rontunk a helyzeten. Éppen ezért van nagy szükségünk arra, hogy betartsuk, amit az orvos mond!

Messze nem olyan egyszerű

Már önmagában nem olyan egyszerű betartani a jódmentességet, hiszen nagyon sok olyan élelmiszerünk van, melyet jódoznak, hogy a jódhiányból adódó, Magyarországon jellemző betegségeket el lehessen kerülni.

Még nehezebb a helyzete a babára vágyóknak, vagy a kismamáknak, hiszen egyrészt a pajzsmirigy betegsége meddőséget is okozhat, másrészt ők a vitaminkészítmények terén még nehezebben kerülik ki a jód bevitelét. A legtöbb várandósvitamin ugyanis tartalmaz jódot, hiszen a terhesség alatt az anya szervezete biztosítja a baba jódszükségletét is. De abban az esetben, ha a nő nem vihet be a szervezetébe plusz jódot, akkor bizony az ilyen készítmények komoly károkat is okozhatnak – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

Ma már a szakemberek jelentős része javasolja a kismamáknak és a babát tervezőknek a megfelelő várandósvitamin szedését, tekintve, hogy kizárólag étkezéssel fedezni a megnövekedett tápanyagigényt igen nehéz. Azonban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy akit eltiltottak a plusz jód bevitelétől, az olyan várandósvitamint válasszon, melyben ez az összetevő nincs benne. A helyzet nem lesz könnyű, hiszen emellett a várandósvitaminnak komplexnek kell lennie, és biológiailag aktív kötési formákkal kell rendelkeznie (pl: cink-citrát, réz-glükonát), mivel így az anyagok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet! Emellett természetesen a készítménynek az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is megfelelően kell kiszolgálnia.

Plusz jód, ha nem kell

A jód bevitele a fent említett betegségek esetében fokozza a gyulladást, és az autoimmun reakciót, így sajnos a tüneteket is felerősítheti. Azok közt pedig a normál étkezés melletti hízás, libidócsökkenés, depresszió idegesség, hajhullás is helyet kapnak.

Ennél rosszabb hír, hogy a plusz jód bevitele akár – meglévő betegség esetén – vetéléshez is vezethet. Vagyis egy kismama esetében éppen az a szer okozhatja a tragédiát, melytől a nyugodt babavárást reméli, így ilyen esetekben mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítani a jódmentes készítmény választására!

Scheftsik TamásA jód sok gondot okozhat, a szervezetnek nincs rá szüksége!