Hírek

Ha érkezik a baba az anya búcsúzhat a fogaitól?

A kismamák tisztában vannak azzal, hogy bizonyos dolgokra figyelniük kell, és ellenőriztetniük kell azokat a megfelelő szakemberekkel. Ezek jellemzően nőgyógyászati dolgok, de akad köztük fogászati, vagy éppen emésztési, dietetikai kérdés is.

A gond azonban az, hogy lényegében csak elmennek az ellenőrzésre, és ezzel letudták a dolgot. Pedig ez igencsak kevés, már ha az egészségük megőrzése, vagy éppen a fogaik megtartása a cél.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Nem csak vicc a szűrés

Nagyon sokan csak nyűgnek tekintik azokat a kötelező szűréseket, melyeket a kismamáknak látogatniuk kell. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a terhes kiskönyvben is pecsételni kell azokat a szűréseket, melyeken megjelent a kismama, hiszen később a támogatás kiadását ehhez kötik. Vagyis ezzel próbálják érdekeltté tenni a kismamát az egészsége megérzésében, ez pedig szomorú.

A várandósság egy olyan időszak a nők életében, amikor alapvetően változnak meg körülöttük és bennük a dolgok. Ez utóbbira pedig nem fordítanak elegendő figyelmet, ami bizony veszteségekkel jár. A legtöbb esetben a fogak jelentik ezt a veszteséget, mivel azokat a szervezet nem képes fenntartani a várandósság alatt, a megnövekedett, de be nem vitt tápanyagszükséglet miatt.

Jöhet a műfogsor?

Jellemző probléma, hogy a kismamák fogai jelentősen romlanak, sok esetben ki is hullanak a várandósság során. Az igazán elkeserítő benne az, hogy viszonylag könnyedén elkerülhető lenne ez a gond, egy kevés odafigyeléssel.

A fogak romlásának oka az, hogy a szükséges tápanyagok, melyek a fenntartásukhoz kellenek, a baba számára is létfontosságúak. Ha pedig valami az életben maradáshoz kell – még akkor is, ha a magzat életéről van szó -, míg a másik oldalon nem létfontosságú funkció van, nem is lehet kérdés, hogy a szervezet hova csoportosítja a tápanyagokat. A fogak esetében ezek többek között a D-vitamin és a kalcium, melyek pótlása így a mosolyunk és az életminőségünk szempontjából sem mindegy.

A baba számára ezek az anyagok jelentik a csontváz alapját, de az ő fogai, valamint az idegrendszere is igényli az említett tápanyagokat. Ráadásul a sornak itt még messze nincs vége!

Pótlás!

Hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a tényt, hogy napjainkban már a saját egészségünk fenntartása sem olyan egyszerű az étkezésen keresztül (az élelmiszerek csökkent beltartalma miatt), és akkor még nem is beszéltünk a várandósság során jelentkező, jelentősen megnövekedő igényekről. Ezek hiányát pedig elsősorban a kismama szervezete, később pedig a magzat is erősen megsínyli – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Nem véletlen, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja a várandósvitamin szedését. Persze nem mindegy, hogy melyiket, hiszen a vitaminok és más tápanyagok bevitele édeskevés, ha azok hasznosulása nem megfelelő.

A szervezet számára a biológiailag aktív, szerves (pl.: -citrát, -glükonát) anyagok hasznosítása lényegesen egyszerűbb. Egyrészt a beépítésük nem igényel olyan mennyiségű energiát, másrészt a felvételük is lényegesen, akár 80%-kal nagyobb mértékű. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek is kell lennie a készítménynek, hiszen az egyes anyagok segítik másik felszívódását, ráadásul ez a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában is igaz.

Az már csak hab a tortán, hogy a várandósság eltérő trimeszterei eltérő tápanyagigénnyel is rendelkeznek, vagyis szempont az is, hogy ezt a tagoltságok, a trimeszterenkénti igényt a várandósvitamin megfelelően képes legyen kiszolgálni!

Scheftsik TamásHa érkezik a baba az anya búcsúzhat a fogaitól?