Hírek

Átjárható petevezető – mi is sokat tehetünk érte!

A petevezető egy nagyjából 10-11 centis képlet, egy cső, melynek vége kiszélesedik a petefészek felé. Lényegében ez a cső, illetve ezek a csövek (hiszen kettő van belőle) teremti meg az összeköttetést a petefészkek és a méh között. A megtermékenyült, vagy arra alkalmas petesejt vándorútja vezet keresztül a petevezetőn, amiben összesen nagyjából 5 napot tölt el

A petevezető fontossága nem csak az út létrehozásában rejlik, hanem abban is, hogy ha mindkettő elzáródik, akkor a fogantatás lehetetlenné válik. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Elzáródás

Sajnos ez a cső sokszor elzáródik, részlegesen vagy teljesen. Ennek okai között fellelhetőek a méhen belüli fogamzásgátlók okozta apró sérülések, vagy éppen a nemi betegségek is. De elzáródáshoz vezethet az is, ha a szülés nehéz volt, vagyis következtében kialakulhat az úgynevezett secunder meddőség is. Az elzáródás fizikai, vagy kémiai behatásra jön létre, és a petevezető sejtjei egymáshoz tapadnak. A leggyakoribb kiváltó ok mind közül a kismedence gyulladása.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak kiemeli, hogy létezik részleges elzáródás is. Ennek helyétől függően lehetnek komoly következményei is. A részlegesen elzáródott petevezetőn a hímivarsejt még keresztüljuthat, mivel méretben jelentősen elmarad a petesejttől, vagyis a megtermékenyítés létrejöhet. Azonban a petesejt már képtelen átjutni az elzáródáson, így beágyazódása a petevezető falába történik, és itt indul osztódásnak. Ezt méhen kívüli terhességnek nevezzük, és életveszélyes állapot. A petesejt osztódása akkor is folytatódik, amikor a petevezető erre már nem kínál helyet, így azt előbb-vagy utóbb szétrepeszti azt, komoly belső vérzést eredményezve.

Mit tehetünk az elzáródás ellen?

A legtöbb, amit tehetünk, hogy minimálisra csökkentjük a kismedencei gyulladás kialakulásának esélyét. A kismedencei gyulladás rendszerint a hüvelyből felszálló fertőzés következménye. Ez a fertőzéstípus nem csak a meddőséget idézheti elő, hanem felel a vetélések és koraszülések közel 70%-ért is, vagyis megelőzése kulcskérdés.

A test alkalmas arra, hogy a fertőzéseket kezelje, abban az esetben, ha a tápanyagellátottsága megfelelő. Ez azonban ma csak kevés emberről mondható el, hiszen nem arról van szó mennyit eszünk, hanem, hogy annak milyen a minősége. Ma az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent szintet mutat, így hiába eszünk ugyanannyit, tápanyagból jóval kevesebb jut a szervezetbe. Ez hiányállapotokat eredményez, melyek tünetei közt szerepel többek között az immunrendszer csökkent működése, valamint a nem létfontosságú funkciók sérülése is, így a meddőség bekövetkezte is.

Ma a szakemberek jelentős többsége a várandósságra való felkészüléshez javasol várandósvitamint, ami – ha megfelelő minőségű és tagolású – segít feltölteni a tápanyagraktárakat, így növelve a várandósság kialakulásának valószínűségét.

A felszálló fertőzések elkerülése érdekében fontos, hogy a kiválasztott várandósvitamin tartalmazzon rezet és cinket. A hasznosulásuk érdekében pedig fontos, hogy ezeket citrát és glükonát kötési formában találjuk meg benne (cink-citrát, réz – glükonát). Így ugyanis a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet.

A tagoltság kérdése azért lényeges, hiszen a szervezet más és más tápanyagokat – nyomelemeket vitaminokat és ásványi anyagokat – igényel az eltérő trimeszterekben, vagyis a választott várandósvitaminnak ezt mindenképpen megfelelően kell kiszolgálnia!

Scheftsik TamásÁtjárható petevezető – mi is sokat tehetünk érte!