Hírek

A stressz sejtszinten teszi tönkre a spermiumokat, de ez kivédhető

Sok férfiben merül fel egy kérdés, és jogosan: miért kell a szervezetet vitaminokkal támogatni ha családot szeretnénk? Elvégre erre találták ki a testünket, ez is egy alapfunkciója. Vagy nem?

A témában szakértőnk Ratkó Tünde szülésznő.

Károsodott sejtek

A férfiak a szexualitásukat érintő kérdésekben elég zárkózottak tudnak lenni. Azzal semmi baj nem lehet, hiszen ha valami nem stimmel, akkor a férfiasságukban esik csorba. Csakhogy szomorú tény, hogy ma, hazánkban minden negyedik pár meddő, és az esetek 40%-ában a férfiak oldalán kell keresni a probléma gyökerét. Ezt viszont sokan nem értik, így nem is igazán hiszik el.

Hogyan lehetséges az, hogy a stressz, vagy a nem megfelelő táplálkozás rontja a spermiumok minőségét és mennyiségét? Hiszen szex közben ezt nem lehet észrevenni!

Az ok biokémiai. A spermiumok az ondónak csupán 0,5%-át teszik ki, ám jó esetben így is 200 millió sejtről beszélhetünk. Fontos azonban tisztázni, hogy egészséges szervezetben, a meddőség jelei nélkül is ezeknek a sejteknek majd’ 90%-a hibás. Az örökítőanyagot hordozó részeket azonban a szervezet ellátja védelemmel is, amire szükségük is van, hiszen a női szervezet, a méh ph-ja eltér a férfi szervezetben lévőtől.

A spermiumokat többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag sejtmembrán védi. Ezt a membránt azonban a szabadgyökök erősen kikezdik, kárt téve magában a sejtben, így ellehetetlenítve az örökítőanyag átadását. A szabad gyökök keletkezésében pedig például a stressz hatalmas szerepet játszik. Emellett azonban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány is olyan kémiai hatásokkal járnak, melyek együttesen jelentősen képesek rontani a spermaállományt.

Mi a teendő

Azt mondani, hogy legyen kevesebb stressz nagyon könnyen lehet, a megvalósítás azonban a legtöbb esetben lehetetlen. A mozgás növelése a kimerültség miatt marad el, az étkezés minősége az időhiány következménye. Mindezek együttesen teszik igazán szükségessé a szervezet támogatását.

Hogy mivel támogatjuk az azonban nagyon nem mindegy. Ratkó Tünde elmondta, hogy a bevitt anyagoknál az csak ez egyik szempont, hogy mekkora mennyiségről beszélünk. Az igazán releváns adat az, hogy ezekből mennyi szívódik fel. Hogy ezt az arányt növeljük, olyan készítményt válasszunk, melyben biológiailag aktív, szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) anyagok találhatóak, mivel ezek felszívódási, hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb!

Fontos, hogy összetett, komplex készítményt válasszunk, mert ez is a felszívódást javítja. Ebben az esetben arról van szó, hogy az egyes anyagok, mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium, vagy a C-vitamin és a vas segítik egymás felszívódását.

Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a termékenység helyreállásához idő kell. Bár tény, hogy spermiumok minden ejaklulációval távoznak a testből, termelésük egy közel három hónapos folyamat, így ennyi idő minimum szükséges ahhoz, hogy tapasztaljunk bármilyen változást. A megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem ellátottság nem csak a normál termékenység visszaállításában van nagy segítségünkre. Energikusabbak leszünk, javul a koncentráció, és marad erőnk a mozgásra is, mely csak fokozza a vitalitásunkat.

Scheftsik TamásA stressz sejtszinten teszi tönkre a spermiumokat, de ez kivédhető