Hírek

Ezeket tegye, ha egészséges spermát akar

Nagyon sokszor lehet hallani, hogy a termékenységünk, a spermiumok optimális minősége érdekében érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot?

A kérdés ennél azért bonyolultabb, a megválaszolásában pedig Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Egészséges ételek férfiaknak?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is tekintünk egészséges ételeknek, már ha a termékenységünkről van szó. Ez ugyebár „férfierő”, vagyis akkor a „csülök pékné” és egy jó korsó sör a megoldás? Vagy tényleg át kell menni „nyúlba”, és nyers zöldségeken, gyümölcsökön és magvakon kell élni?

A jó hír, hogy a nyúl effektus semmi esetre sem az egyetlen lehetőség. Az egészséges étkezés alapja, hogy megpróbálunk mindent mi magunk elkészíteni, tartósítószer nélkül, kerüljük – amennyire csak lehet- a finomított élelmiszereket, és persze a cukrot. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól a kedvenc ételeinknek lőttek, csupán azt, hogy egy egész kicsit módosítani érdemes rajtuk, ez sokszor még csak nem is érződik. Például kerülni érdemes a fehérlisztet, helyette a teljes kiőrlésű verzió a megfelelő, mind kenyérben, mind sütésnél, főzésnél. Az ok egyszerű: a fehérliszt, mivel tisztítva, finomítva van, már nem tartalmazza a búza „minden hasznos részét”. Ez önmagában nem lenne baj, de így a felszívódása is igen gyors, nagy kiugrást eredményezve a vércukorszintben. Ez többlet inzulintermelést eredményez, hogy a szervezet kompenzálja a hirtelen magas cukorszintet – ami pedig hosszabb távon a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek (melyek az inzulint termelik) kimerülését okozza. A tartósítószerek olyan kemikáliák, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, az előre elkészített ételek is rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, néhány gyorsétterem kínálata pedig technikailag nem is tekinthető ételnek.

Akkor mit egyek?

A válasz: mindent, csak mértékkel. Ha otthon fűzünk, nyers, friss hozzávalókból, akkor meglepődhetünk, milyen finomak is az ételek, ha valóban frissen készülnek. Igen, együnk több gyümölcsöt és zöldséget, és sok halat. Emellett a vörös húsok fogyasztását, sőt, úgy egyáltalán a húsfogyasztást is érdemes egy kissé visszafogni. Itt nem kell nagyon drasztikus változtatásokra gondolni, a kolbász is tökéletesen megfér a teljes kiőrlésű kenyérrel, és a zöldségekkel, ráadásul nagyon finom!

Az egészséges életmód – vagyis a mozgás és az étkezés együttese – az alapja a megfelelő sprematermelésnek. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés a spermiumok alakját ugyan nem, ám a mozgékonyságukat bizony befolyásolják!

Csak enni kell?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy az a szomorú statisztika, hogy Magyarországon, sőt, az egész világon is ma minden 4. pár meddőséggel küzd. Bár a közhiedelem a meddőséget a nőkkel kapcsolja össze, a fent említett döbbenetesen magas szám mellé azt is érdemes elmondani, hogy itt 40%-ban a hölgyekkel és 40%-ban az urakkal van a probléma, míg 20% külső tényező adja a meddőség okát.

Az étkezéssel sokat lehet javítani, de sajnos a tömegtermelés, és az állandó vegyszerezés rengeteget rontott az élelmiszerek beltartalmán. A siker, vagyis az optimális termékenység – és nem utolsó sorban a teljesítmény – érdekében mindenképpen érdemes megfelelő vitaminkészítményt szedni. Itt a hangsúly a megfelelőn van, hiszen nem csak vitaminokra, hanem nyomelemekre és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek. Fontos, hogy ezeket a kiválasztott készítmény szerves formában, vagyis biológiailag aktív formában tartalmazza (pl.: -citrát, -glükonát), hiszen így a felszívódásuk is 80%-kal jobb lehet!

Azt se felejtsük el, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata közel három hónapot vesz igénybe, vagyis tényleges eredményeket közel ennyi idő alatt fog hozni, bármit is teszünk az egészségünk és termékenységünk érdekében!

Scheftsik TamásEzeket tegye, ha egészséges spermát akar