Hírek

Tegyünk meg mindent a tragédia elkerüléséért, hogy az élet ne csak 5 nap legyen!

5 napos kisbaba életét követelte egy fertőzés. Egy egyszerű hüvelyi panasz, mely alapesetben néhány egyszerű művelettel rendbe hozható, de aminek óriási lesz a jelentősége abban a pillanatban, amint kismamáról van szó. A tragédia elkerülése mindenki számára a legfontosabb, ezért kell fokozottan odafigyelni a hüvelyi fertőzésekre!

A témában Ratkó Tünde szülésznő veszi sorra a ratkotunde.hu-számára, hogy mire kell figyelni az ilyen, és hasonló fertőzések elkerülése érdekében.

Olyan nagy baj egy kis fertőzés?

Alapvetően természetesen nem, és a hölgyek tisztában is vannak azzal, hogy ez igen gyakori jelenség, és hogy nagyon könnyen össze lehet szedni, szinte bárhol. Ám a helyzet drasztikusan megváltozik abban az esetben, ha kismamáról van szó!

„Sajnos az a szomorú statisztika, hogy a vetélések és koraszülések közel 70%-ért a felszálló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé. Anna baba esetében feltételezhető, hogy egy felszálló fertőzés szövődményeként lépett fel a vérmérgezés, mely 5 nap után a kicsi életébe került. Az ilyen tragédiák elkerülése kivétel nélkül mindenkinek szívügye, ezért mindent meg kell tenni, hogy elkerülhessük a kialakulásukat.

Kismamaként sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre:

– kerülni kell a nyilvános illemhelyeket, de ha ez nem lehetséges, akkor mindenképpen használjunk ülőkepapírt, vagy próbáljunk nem fizikai kapcsolatba kerülni a wc kagylóval. Kiemelten fontos, hogy a kismamák mossanak kezet az illemhely használata előtt is!

– a kismamák lehetőség szerint kerüljék a tanga viselését. Igazán szép alsónemű, de kialakítása miatt jelentősen növelheti a hüvelyi fertőzések kialakulásának lehetőségét.

– lehetőleg használjunk külön törölközőt, és esetileg se elégedjünk meg a párunkéval, ne adj’ isten, valaki máséval. Nem a párunk higiéniájával van gond, de ilyenkor is jelentősen nő a fertőzés kialakulásának esélye.

– nyaralásnál tartózkodjuk a hullámverésben való ücsörgéstől, és ha lehet, kismamaként ne üljünk közvetlenül a homokba sem. Sőt, lehetőleg nagyon rövid nadrágban tegyünk valamit a fenekünk alá, ha leülünk a lakásunkon kívül.

– a szex a terhesség alatt is megengedett, ha az orvost mást nem ír elő. Ilyenkor azonban használjunk óvszert, mert sajnos olyan fertőzések is vannak, melyek a férfiakon tünetmentesek, így jobb elkerülni a bajt.

– a túlzott intimhigiénia is káros, mivel elmossa a természetes savas közeget, így az irrigálás semmi esetre sem ajánlott, csak ha az orvos másképpen nem rendelkezik!” – fejti ki Ratkó Tünde a legfontosabb tudnivalókat.

Terhességgel nő a fertőzésveszély!

A szülésznő a ratkotunde.hu-nak kiemelte, hogy a fertőzésesély növelésének elsődleges oka maga a terhesség. Mivel a magzat csak félig azonos genetikailag az anyával, így, hogy a szervezet ne idegenként ismerje meg és ne lökje ki a babát, az immunrendszer működése visszafogottabbá válik.

Mivel az immunrendszer csökkent működéssel üzemel, így a lehető legjobban kell gondoskodnunk a fertőzésveszély elkerüléséről, illetve a szervezet külső támogatásáról. Ennek egyik legjobb lehetősége a várandósvitamin, de csak néhány kritérium teljesülése esetén. Az ilyen készítmények támogatják a szervezetet és segíthetnek a hüvelyi fertőzése elkerülésében is, ha tartalmaznak megfelelő mennyiségű cinket és rezet, illetve jó esetben ezek biológiailag aktív kötési formáit (-citrát, -glükonát). Ebben az esetben ugyanis a felszívódási arányuk 80%-kal is jobb lehet. Ennek a két anyagnak antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatása is van, vagyis komoly segítséget jelentenek az egészség megőrzésében.

A tápanyagok megfelelő pótlásával pedig az immunrendszert tudjuk támogatni. Bár visszafogottabban működik, még így is a legjobb esélyünk a fertőzések leküzdésében. Ha a szervezet számára minden trimeszterben a megfelelő anyagokat juttatjuk, akkor a működése optimális lesz, így a baba is nagyobb biztonságban lehet.

Azt azonban mindenképpen ki kell emelni, hogy az orvosi kontroll, és az elővigyázatosság semmiképp nem hagyhatóak el, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, vagy ha szükségét érzi, kérjen másodvéleményt, ehhez mindenkinek joga van.

Scheftsik TamásTegyünk meg mindent a tragédia elkerüléséért, hogy az élet ne csak 5 nap legyen!