Hírek

Pénzkidobás, vagy hasznos segítség a várandósvitamin?

Szinte minden kismamában, vagy családra vágyó nőben felmerül a kérdés: van értelme a várandós készítményeknek, vagy csak egy újabb lehúzás az egész? A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Ez a kérdés nagyon is helyénvaló, de nem lehet rá fekete, vagy fehér választ adni. Azt mindenképpen tudni kell, hogy napjainkban sajnos szükséges külön is támogatni a szervezetet, mert az életvitelünk, az étkezési szokásaink, és a mezőgazdasági fejlődés bizony igencsak rossz hatással vannak a tápanyagraktárainkra, vitaminkészleteinkre, melyeket a szervezetünk halmoz fel. Ezekre pedig a normál termékenység fenntartásához, a teherbe eséshez, és a magzat kihordásához, táplálásához nagy szükség van! Egyszerűbben: ha a test működése nem optimális, az esélye egy várandósságnak minimálisra csökken, ellenben a lehetséges komplikációk, vetélés vagy koraszülés esélye jelentősen megnő.

A fent leírtak alapján a várandósvitamin nem csak jó, de szükséges része is a családtervezésnek. DE! nagyon nem mindegy, hogy milyen készítmény mellett voksolunk. A piacon sok szereplő van, sok gyártó sok várandós készítménnyel próbál a vásárlók bizalmába férkőzni. Jellemzően a döntést a nők az alapján hozzák meg, hogy mit mondott a barátnőjük, vagy hogy ismert gyártó termékéről van-e szó. Mindenképpen nagyon fontos, hogy csak olyan készítményt válasszunk, mely ellenőrzött forrásból származik, és valóban olyan anyagokat tartalmaz, melyekre szüksége van a szervezetnek.

A választásnál néhány szempontot mindenképpen szem előtt kell tartani. Ha ezt elmulasztjuk, akkor sem leszünk betegek, de azzal számolni kell, hogy a várt segítség éppen hogy csak csordogálni fog. A nem jól megválasztott készítménnyel inkább csak drága vizeletet tudunk produkálni, tényleges segítséget nem jelent majd a szer.

Melyiket válasszam

Itt elérkeztünk a nagy dilemmához: melyik termék a legjobb? Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy erre a kérdésre válaszolni nem igazán lehet, hiszen minden ember más, mindenki másképp reagál az egyes készítményekre. Szerencsére azért általános szabályokat meg lehet fogalmazni ahhoz, hogy ne pénzkidobás legyen a várandósvitamin.

Komplexitás: A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek széles skáláját kell tartalmazza a kiválasztott készítmény. Ezek jellemzően egyesével is elérhetőek, de hatásuk sokszor nem ugyan az. A felszívódás elősegítésére az egyes anyagoknak segédanyagokra van szüksége, melyeket a komplex készítmények tartalmaznak (a felszívódás folyamata természetesen ennél lényegesen bonyolultabb, de mindenképpen sokat segít benne a segédanyagok jelenléte)

Biológiailag aktív kötési formák: a karbonátok és más hasonló kémiai kapcsolatok a leggyakrabban megjelenő anyagok a készítményekben. A gond csak az, hogy ezek hasznosulásához a szervezetnek először aktív formára kell hoznia ezeket az anyagokat. Ez energiaigényes, ráadásul így is nagyon kevés hasznosul csak a szervezetben az anyagból. Lényegesen eredményesebb a felszívódás, ha az anyagok glükonát, vagy citrát formában vannak jelen. Ezek biológiailag aktív kémiai formák, így a szervezetben az ilyen anyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet!

Tagoltság: Sokan elfelejtik, hogy nem véletlen, hogy a várandósság háromszor 3X3 hónapból, vagyis három trimeszterből áll. Az eltérő trimeszterek eltérő fejlődési szakaszokat fednek le, így értelem szerűen ezek tápanyagigénye sem teljesen ugyan az. Ugyanakkor egy jó várandósvitamin már a baba tervezésétől segít, hiszen feltölti a szervezetet a megfelelő anyagokkal, hogy a teherbe esés esélyét minél jobban megnövelje, valamint hatása a szülés után is tartósan megvan, mivel segít a szoptatással igénybe vett szervezet tápanyagszükségletének kiszolgálásában. Vagyis a megfelelő tagoltság szintén lényegi kérdés, hiszen így a testünk és a baba is valóban azt kapja, amire szüksége van!

Scheftsik TamásPénzkidobás, vagy hasznos segítség a várandósvitamin?