Hírek

3 eltérő trimeszter, 3 eltérő igény!

A várandósság csodálatos, és lenyűgöző dolog, főleg ha azt is nézzük, a magzat milyen elképesztő fejlődésen megy keresztül. Nem csoda, hogy az anya szervezetének igényei megnövekednek ebben az időszakban, hiszen egy új embert hoz létre. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a várandósság három trimeszterre oszlik, ez pedig messze nem véletlen!

A három trimeszterről dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Eltérő fejlődési szakaszok, eltérő igényekkel!

A várandósság három szakaszra oszlik – ezt még általános iskolás korunkban megtanultuk. Azt azonban, hogy ez miért is van így, már nem igazán magyarázta el nekünk senki. A három trimeszter eltérő tápanyagigényeiről pedig érthető módon nem esett szó az iskolapadban, később azonban mindenképpen hasznos információ!

Azt tehát tudjuk, hogy elkülönítünk szakaszokat a várandósság során. Az első trimeszter, vagyis az első három hónap a csoda kezdete. Ekkor a megtermékenyült petesejtből zigóta, később embrió fejlődik, a beágyazódás után pedig megkezdődik a velőcső kialakulása. A méhlepény kifejlődése is ekkor történik, valamint a köldökzsinór is ekkor létesít kapcsolatot a méhlepény és a magzat között.

A második trimeszter a közhiedelemmel ellentétben nem a hatodik hónap végéig, hanem a 28. hétig tart. Igen intenzív növekedés jellemzi, mely természetesen megnövekedett tápanyaigényt is eredményez (igen, még az első trimeszterhez képest is). A 16-18. hét kiemelt szerepű az anya és a baba kapcsolatának fejlődésében, hiszen jellemzően ekkor érzi meg elsőnek a kismama, hogy csemetéje mozgolódik a pocakban.

A harmadik trimeszterben a baba egyik fő feladata a súlygyarapodás. A 35. hétre a tüdő már érett, a belső szervek mind kialakultak, és működnek. A 39. hétre a baba „befordul”, vagyis felkészül a megszületésre.

Ennyire fontos az eltérő tápanyagigény?

A válasz egyszerűen igen. Ahogyan nem ugyan azt az étrendet követik a sportolók, vagy az átlagemberek, úgy a baba számára is fontos, hogy a megfelelő anyagokat a megfelelő időben megkapja az anya szervezetétől. Mindemellett az édesanya szempontjait is szem előtt kell tartani. A harmadik trimeszterben sokszor nem csak a baba, hanem az anyuka is igen sokat felszed, melyet szülés után csak nagyon nehezen tud leadni. Ezért többek között a B-vitaminok egyes tagjai felelnek, melyek növelik az étvágyat. A harmadik trimeszterre már nincs szükség ezek pótlására, mivel azt már a szervezet a saját raktáraiból megoldja, vagyis külön már nem kell bevinni. Ezzel csökkenthető az étvágy, és annak valószínűsége is, hogy felesleges kilókat szed magára a nő.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy amellett, hogy a tápanyagok összetétele eltér az egyes trimeszterekben, a tápanyagok minősége is kiemelten fontos. A legtöbb várandós készítményben szervetlen kötés formákkal vannak jelen az anyagok. Ezeknek csak egy kis részét képes hasznosítani a szervezet, mivel aktív formára alakításuk energiaigényes. Olyan várandósvitamint válasszunk, melyben az anyagok szerves (-citrát, -glükonát) kötéssel vannak jelen, mivel így azok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

Kiemelten fontos a cink és a rész jól hasznosuló formájának jelenléte a készítményben. A várandósság során az immunrendszer működése visszafogott, így a genetikailag félig „idegen” magzat nem lökődik ki a szervezetből. Ugyanakkor így az intim fertőzések kialakulásának és felszállóvá válásának bekövetkezése is valószínűbb. Ezek a fertőzések felelnek a vetélések és koraszülések közel 70%-ért. A cink és a réz természetes antibiotikus, antivirális és gombaellenes hatásával segít elkerülni ezeket a fertőzéseket, így jelenlétük a készítményben kiemelten fontos!

Scheftsik Tamás3 eltérő trimeszter, 3 eltérő igény!