Hírek

Egy babára egészségügyileg is fel kell készíteni magunkat!

Nem is kérdés, hogy egy baba hatalmas változás az ember életében. Hogy fel kell-e készülni rá? Igen, de ez nem csak azt jelenti, hogy be kell szerezni egy kiságyat, és egy tucat rugdalózót! Mind lelki, mind pedig egészségügyi szinten lépéseket kell tenni, hiszen ez az alapja egy nyugodt, és egészséges várandósság kihordásának, illetve létrejöttének.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Lelkileg

Sokan elfelejtik, hogy mennyire fontos is az, hogy az anyukák felkészülhessenek a babára lelkileg. Ez legtöbbször azt a 9, vagy inkább 8 (mivel mire kiderül a várandósság már eltelt egy kis idő) hónapot jelenti, amíg a terhesség tart. Azoknál a pároknál azonban, akiknél nem jön könnyen a baba a lelki felkészülés még fontosabb, sokkal rögösebb és hosszadalmasabb.

Nekik ugyanis szembe kell nézni a ténnyel, hogy előfordulhat, hogy orvosi segítségre szorulnak, illetve számolni kell azzal a sorozatos kudarcélménnyel, amit a jelentkező menzesz jelent a várandósság szempontjából. De ezek az akadályok lekűzdhetőek, abban az esetben, ha az édesanya nem egyedül néz szembe velük, hanem a leendő apukával együtt, csapatként!

Testileg

A szervezet számára a várandósság kihordás nem kis kihívás. Egy másik élet fejlődésének biztosítása bizony megnövekedett tápanyagszükséglettel jár. ez az oka annak, hogy figyelni kell az étkezésre, a mozgásra, és hogy a szakemberek ma már a várandósvitamin szedését is javasolják.

Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a mai élelmiszerek beltartalma, illetve a stresszes életvitel, a mozgásszegény lét mind rontják az esélyeket. Ezt úgy teszik, hogy a szervezet a káros hatások kiküszöbölésére hatalmas tartalékokat tart fenn. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ha a tartalékok nincsenek pótolva, akkor egy idő után kimerülnek a raktárak, és olyan hiánybetegségek jelentkeznek, melyek rányomják bélyegüket a test szervrendszereinek működésére. Így elcsúszhat a hormonháztartás, IR, PCOS, fertőzések, más betegségek jelentkezhetnek, melyek mind hátráltatják, vagy ellehetetlenítik a várandósság létrejöttét. A várandósvitamin nem csak arra jó, hogy a már meglévő baba fejlődését támogassa, hanem arra is, hogy az anya szervezetét feltöltse, felkészítse a babára, és a megfelelő tápanyagellátottsággal optimálisan működő immunrendszer képes legyen mind az anya, mind a magzat védelmére. Ehhez azonban jól felszívódó, szerves kötésű anyagok kellenek, mivel ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen társaikénál. Arra is ügyeljünk, hogy a felkészülési időszakban és az első trimeszterben más anyagokra van szüksége a szervezetnek, mint a második, vagy a harmadik trimeszter alatt!

Fizikailag

Igen, a baba érkezése a fizikai környezetünket is megváltoztatja. Nem kell azonban kétségbe esni, hiszen sok helyen megtalálható az a kisebb csomag, ami egy érkező baba számára elengedhetetlen. A kisruhák, ágy, illetve a kismama számára hasznos kellékek – mint a mellszívó – bizony helyet igényelnek, így a tervezési, illetve az első trimeszter alatt érdemes gondolatban kialakítani a baba helyét, majd a második – harmadik fejlődési szakasz alatt meg is alkotni azt.

Szerencsére a nők ösztönei igen fejlettek, így a legtöbb esetben maguktól is érzik, mire van szükség, mit kellene beszerezni, ám félnek hallgatni erre a belső kis hangra. Pedig jellemzően nem hazudik, így mindenképpen figyeljünk rá, és ha valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor kérdezzünk a szakembertől, bútor és ruha kérdésében pedig kisgyerekes barátoktól, szülőktől, hiszen nagyon sokat tudnak segíteni, már csak azzal is, ha megerősítik elgondolásunkat!

Scheftsik TamásEgy babára egészségügyileg is fel kell készíteni magunkat!