Hírek

A vetélés nem jelent leküzdhetetlen akadályt, de nehéz rajta túllépni

Van egy olyan kérdés, amivel egyik kismama sem szeretne találkozni, sohasem. Ez pedig a következő: hogyan kezdjek új várandósságba, ha már volt vetélésem? Sajnos nagyon is aktuális a téma, hiszen hazánkban minden negyedik pár meddő, és közülük sokan a vetélés veszteségével is kénytelenek megküzdeni.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Vetélés – okok

A vetélés talán még kegyetlenebb dolog, mint az, ha egyszerűen nem jön össze a baba. Az okok azonban sokszor nagyon is hasonlóak. A vetélés, illetve pontosabban a korai vetélés sajnos sokkal gyakrabban következik be, mint az gondolnánk.

A hátterében olyan betegségek is meghúzódhatnak, mint a PCOS, az IR, vagy éppen a magasvérnyomás, cukorbetegség. De az is előfordul, hogy a nő teljesen egészséges, legalábbis a vizsgálatok alapján, mégsem sikerül megtartania a magzatot. Ilyen esetekben elképzelhető a genetikai rendellenesség, melyre reagálva a test megválik a magzattól, de sokszor még ezt az indokot sem tudjuk a vetélés mögé állítani.

Az ilyen esetek közel felében egyszerűen arról van szó, hogy a test nem volt elég felkészült ahhoz, hogy kihordhasson egy másik életet. A tápanyagok, nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok hiánya sokszor nem jár semmilyen tünettel, vagy olyan eltéréseket produkál, melyeknek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Ezzel egészen addig nincs is gond, amíg a nő teste nem kerül egy olyan helyzetbe, amikor hirtelen megugrik a tápanyagigénye. Természetesen a szervezet elsődleges feladata az önfenntartás, vagyis energiát a várandósságra csak akkor fog fordítani, ha ez előbbi tökéletesen biztosított – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ez azt jelenti, hogy ha tápanyagraktárak nincsenek feltöltve, akkor a várandósság kialakulásának, illetve a magzat megtartásának esélye drasztikusan csökken.

Hogyan tovább?

Nem csak a veszteséggel kell megbirkózni, ami így is elképesztően nehéz, hanem azzal a rettegéssel is, hogy a dolog megismétlődhet. Ez sok párnak nem megy egyedül, és ezen nem is lehet csodálkozni. Az önmagunk, vagy a másik okolása helyett azonban inkább forduljunk szakemberhez, aki segít feldolgozni a megrázkódtatást, és lelkileg is felkészülni egy várandósságra – hiszen ez is nagyon fontos.

Mindemellett egy alapos kivizsgálás is szükséges, hiszen így felderíthetőek esetleg azok az okok, melyeken az orvosok képesek segíteni. Sokszor itt nem elég „csak” az alapkivizsgálás, hanem genetikai paneleket, vérzékenységet, váralvadási zavarokat, illetve anatómiai elváltozásokat is vizsgálni érdemes.

Az újabb várandósság támogatására a szakemberek jelentős többsége javasol várandósvitamint, hiszen ezzel jól lehet segíteni a tápanyagraktárak feltöltését. Emellett természetesen a mozgás, és az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos! A készítmények esetében szem előtt kell tartani, hogy azok komplexek, és megfelelően tagoltak legyenek, hogy a trimeszterek eltérő igényeit a lehető legjobban képesek legyenek kiszolgálni. Arra is érdemes figyelni, hogy szerves kötésekkel szerepeljenek bennük az anyagok, hiszen a komplexitással együtt így már elérhető, hogy az anyagok akár 80%-kal jobban hasznosuljanak a szervezetben!

Scheftsik TamásA vetélés nem jelent leküzdhetetlen akadályt, de nehéz rajta túllépni