Hírek

Ha jók az alapok, és jó a módszer, sokat tehetünk a várandósság kialakulásáért

Nagyon sok nő keseredik el azon, hogy egyszerűen nem sikerül természetes módon teherbe esnie. Próbálkoznak sok dologgal, amik közül jónéhány hatékony is, de először mindenképpen rendbe kell tenni az alapokat, amikre építkezni lehet.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyászt kérdezte a ratkotunde.hu.

Kellenek az alapok?

A fogantatás egy hosszabb folyamat végső állomása. Itt nem arról van szó, hogy milyen tortúrákon megy keresztül egy pár a vágyott babáért, és nem is az időtényezőről. Ahhoz, hogy egy nő teherbe essen mindenképpen jó egészségnek kell örvendenie, ráadásul a szó mély értelmében.

Lehet valaki várandós náthásan is, nem ez a lényeg. A terhesség során a nő teste tápanyagokkal lát el egy pöttömnyi kis életkezdeményt, és egyetlen sejtből egy 3-4 kilós csecsemő nagyságáig neveli, védelmezi. Ez pedig megdöbbentően nagy energiát és hatalmas mennyiségű tápanyagot jelent. Mivel a szervezet biológiai alapon működik, nem pedig érzelmek szerint, így a várandósság is csak akkor jöhet létre, ha a nő szervezet kiegyensúlyozottan működik, és egy baba kihordása várhatóan zökkenőmentesen megtörténhet. Ha a test hiányt szenved, ha nem megfelelő a vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottsága, vagyis nincsenek meg hiánytalanul a megfelelő építőkövek, akkor a várandósság nem alakul ki, tekintve hogy az anya szervezete sem működik kielégítően.

Bár csodálatos dolog, a terhesség elképesztő terheket ró a nő szervezetére. Hogy ezt bírja, a szakemberek túlnyomó többségének ajánlása alapján érdemes már a tervezési szakaszban a megfelelő várandós vitamint szedni. Ennek jó tagolásúnak, szerves kötéssel rendelkezőnek (így a felszívódás, vagyis a hasznosulás sokkal magasabb lehet), és komplexnek kell lennie, hogy a hatás minél jobban érvényesülhessen.

Mivel járulhatok még hozzá?

A legnagyobb lépés, vagyis a tápanyagraktárak feltöltése az első, ezzel tehetünk a legtöbbet a baba érkezéséért. Emellett sok lehetőség áll még rendelkezésre a sikerese megtermékenyítés érdekében. Az egyik leghatékonyabb az ovuláció számolása.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy az ovuláció az az időszak, amikor a tüszőrepedés megtörténik, és az érett petesejt a petevezetőn keresztül a méhbe vándorol. Ez jellemzően a ciklus 14. napján következik be, és nagyjából 24 órán keresztül tart (28 napos ciklus esetén, a vérzés első napjától számolva). Ez az az időszak, amikor a petesejt képes a megtermékenyülésre. Előtte a tüsző még zárt, így ott nem találkozhat spermiummal, később pedig már nem életképes a petesejt. Jó hír azonban, hogy a spermiumok a méhben és a petevezetőben akár 4-5 napig is életképesek, így a próbálkozásokat már a 10. nap környékén el lehet kezdeni.

Azonban a siker még így is kétséges, ezért elkeseredni semmi esetre sem szabad. A jól belőtt ovulációval, erős, életképes spermiumokkal is csupán 25% körüli az esélye a megtermékenyülésnek, ami nem rossz, de messze nem biztos! Az orvosi nyelvezetben a meddőség fogalma egy kissé eltér a hétköznapitól. A szaknyelv ugyanis meddőségről abban az esetben is beszél, ha egy éven belül nem történik spontán teherbeesés. Ez azt jelenti, hogy egy évnyi próbálkozás tökéletesen reális, ezt az időt lehet jó eséllyel rövidíteni a tápanyagraktárak feltöltésével, valamint a megfelelő termékenység segítő módszer kiválasztásával.

Scheftsik TamásHa jók az alapok, és jó a módszer, sokat tehetünk a várandósság kialakulásáért