Hírek

A paleo mellett is lehetek terhes?

Van egy igen nagy alapigazsága az életnek: a tökéletes egészséghez az étkezésen át vezet az út. Ez az oka annak, hogy megannyi tuti, elképesztő, hasznos és tévedhetetlenül biztos diétával, vagy étkezési nézettel találkozhatunk. Napjainkban az egyik legnépszerűbb a paleo. A kérdés csupán az, hogy ez a diéta mennyire befolyásolja a várandósság kialakulását, vagy annak megtartását?

A kérdésben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Paleo?

A most trendi étkezési irányzatok között kiemelkedő a paleo. Lényegében egy olyan irányzatról van szó, mely visszatér az alapokhoz, és a kőkor embereinek étkezési szokásait követi. Elhagyja a tejtermékeket és a gabonákat, valamint a krumplit, rizst, hüvelyeseket. Húst, zöldséget, gyümölcsöt azonban ehet az ember bőven.

A követők között egyértelmű a siker – ami nem is lehetett kérdéses -, de orvosi szempontból a paleo is egy diéta, ennek megfelelően is kell kezelni. A hívek a terhesség, vagy babatervezés során sem hagynak fel az irányzattal, ami azonban nem feltétlenül szerencsés. Tény – ahogyan rengeteg paleo honlapon lehet olvasni – hogy abban a korban is születtek gyerekek, azonban ez így félinformáció.

A kőkori ember is szaporodott, ez tény. Azonban sajnos arról semmiféle információnk nincs, hogy hány terhesség végződött egészséges baba születésével, és ebből hány csecsemő élet meg a gyermekkort. Arról már nem is beszélve, hogy a kőkori ember átlag életkora 30-40 év körülre tehető, ami igencsak soványka. Persze ezt az adatok nagyon sok tényező befolyásolja, azonban az étkezés ezek között is kiemelt szerepű.

Diéták és terhesség

Abban az esetben, ha nem egy orvosileg szükséges diétáról van szó, akkor a terhesség alatt egyik irányzat sem szerencsés. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene róluk mondani, hiszen mindenkinek szabad döntése, hogyan étkezik. Azonban arra gondolni kell, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezet megkapja, hogy a várandósság egyáltalán létrejöhessen, illetve a baba kihordása lehetséges legyen. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy többek között ezért javasolja az orvostársadalom azt, hogy a felkészülési időszaktól egészen a szoptatásig válasszunk és szedjünk valamilyen várandós vitamint. Ezzel ugyanis nem csak a diéták egyesteleg hiányosságait lehet ellensúlyozni, hanem a mindennapi életben bekövetkező, romboló hatású tényezőket is, mint a stressz, a kihagyott étkezések, vagy éppen a betegségek.

A vitaminok között mindenképpen komplex összetételűt keressünk. Ezzel ugyanis az egyes anyagok beépülését lehetővé tevő segédanyagok is bejutnak a szervezetbe. Fontos továbbá, hogy a készítményben az anyagok szerves kötéssel szerepeljenek. Így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet, ami jelentős szám, és ebben az időszakban ez mindenképpen hatalmas előny!

Nem szabad elfelejteni, hogy bár minden diéta vonzó valamilyen szempontból, a testünk megfelelő működéséhez, pláne a várandóssághoz a jó tápanyagellátottság elengedhetetlen. Az első, a második és a harmadik trimeszter alatt is eltérőek a szervezet igényei, amiknek kielégítése kulcsfontosságú. Mindemellett a tervezés időszakában is nagy segítséget jelenthet a várandós vitamin, hiszen felkészíti a szervezete arra, hogy a babát képes legyen kihordani, így pedig a fogantatást is elősegíti.

Scheftsik TamásA paleo mellett is lehetek terhes?