Hírek

Jódmentesen gondoskodni a leendő babánkról? Nem lesz könnyű!

Nem egyszerű a helyzete azoknak a nőknek, akik babát terveznek, vagy már kismamák, és pajzsmirigy túlműködéssel néznek szembe. Hiszen jódmentesen élni nehéz, ez az anyag igen sok részletében jelen van az életünknek, amire mind oda kell figyelni.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Sok a jód?

Hazánkban a jód, illetve annak bevitele központi kérdésnek tekinthető. Ennek oka, hogy a Kárpátmedence jódhiányos terület, vagyis az egészség megőrzéséhez a jód pótlása elengedhetetlen. Ez azt is jelenti, hogy sok olyan hétköznapi élelmiszerben találhatunk plusz hozzáadott jódot, amire nem is figyelünk, csak levesszük a polcról. Ilyen például a só is, mellyel kapcsolatban kiskorunk óta megszoktunk, hogy  jódozott változatot vesszük le a polcról. A plusz jód bevitele egyensúlyt teremt a testben, így nem kell attól tartani, hogy az anyag hiánya pajzsmirigy alulműködést eredményez, ami endokrinológiai problémákhoz vezet.

Azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egyes embereknél a pajzsmirigy rosszul működik, méghozzá azért, mert túlságosan is sok hormont termel. Ez azért lehet veszélyes, mivel a plusz jód bevitele ezt a helyzetet csak tovább rontja.

A pajzsmirigy egészséges működéséhez elengedhetetlen a jód, hiszen ebből az anyagból képzi hormonjait, a T3 és T4 elnevezésű anyagokat. Ezek pedig olyan hormonok, melyek szinte az egész test működésére hatással vannak, kezdve az anyagcserétől, a növekedésen keresztül egészen a szexuális, illetve a fogamzóképességig.

Túlműködéssel baba?

Ma már szerencsére a pajzsmirigy túlműködéssel sem kell lemondani a babáról, hiszen a szakember segítségével a fogantatás, és a baba kihordása is megoldott. Ugyanakkor fontos, hogy a leendő, vagy már boldog kismama mindenképpen figyelmet fordítson az étkezésére!

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a szakemberek jelentős része ma már ösztönzi a kismamákat, vagy  babára vágyó nőket arra, hogy válasszanak terhesvitamint. ennek oka, hogy a tápanyagraktárak feltöltésével jelentősen javíthatóak az esélyek a várandósság kialakulására, illetve a zökkenőmentes terhességre. A pajzsmirigy túlműködése azonban itt is nehezítő tényező. a forgalomban lévő várandós vitaminok ugyanis többségében tartalmaznak jódot, ami ebben az esetben nem hogy nem hasznos, hanem komoly gondokat is eredményezhet. ilyen esetekben a kismamának mindenképpen konzultálnia kell a szakorvossal, és olyan várandós vitamint választani, mely jódmentes, valamint a benne lévő anyagok felszívódási aránya is magas.

Tény, hogy a jódmentes vitamin szedése megoldható akkor is, ha mi magunk válogatjuk össze a szükséges anyagokat. Azonban egy komplex készítményben az egyes összetevők segítik mások felszívódását, beépülését, így lényegesen eredményesebbek lehetnek a külön szedett tablettáknál. mindemellett pedig arra is figyelni kell, hogy szerves kötésű anyagokkal találkozzunk a készítményben (ez praktikusan a glükonátokat és citrátokat jelenti), hiszen így a felszívódási arány akár 80%-kal is növekedhet!

Scheftsik TamásJódmentesen gondoskodni a leendő babánkról? Nem lesz könnyű!