Hírek

Repülni terhesen? Rengeteg a kérdés, de szerencsére mindre van válasz!

Ha nagy a pocak, akkor a kismama minden gondolata akörül forog, hogy a babával minden rendben legyen, nehogy felesleges terhelésnek tegye ki. Ez így, nyáron jellemzően főleg akörül a kérdés körül forog, hogy lehet-e pocakkal utazni, és ha igen, akkor mire kell figyelni?

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A pocak és a repülés

A legtöbb légitársaság honlapján találhatunk információkat arra vonatkozóan, hogy meddig repülhetnek gépeiken a várandós kismamák. Ez azonban vajmi kevés abban az esetben, ha a nő arra lenne kíváncsi, vajon veszélyes-e a repülés a babára nézve.

A kismamákat a legtöbb esetben azok a dolgok zavarják, amikkel itt, a földön nem igazán találkozhatnak:

  • A kevesebb oxigén
  • A zaj
  • A rázkódás
  • A nyomásváltozás

Emellett azonban meg kell említeni, hogy az olyan hétköznapi dolgok is más megvilágításba kerülnek ilyenkor, mint:

  • A lábhely mérete
  • A túl sok ülés
  • A nehéz ételek fogyasztása repülés előtt

Az általános ajánlás szerint az első 8-10 hétben a repülés nem javasolt, illetve a 36. hét után a legtöbb légitársaság már nem vállalja a várandósok utaztatását. Első esetben ez inkább egyénfüggő. Egy teljesen egészséges, természetes várandósság esetében a repülés jelentette kihívás nem jelent gondot a szervezetnek, de ez csak abban az esetben igaz, ha nem tart túlságosan sokáig. Az időintervallum lehetőleg 3 óra alatt legyen, így a kockázat elenyésző lesz. A második esetben sokkal inkább gazdasági okok állnak a háttérben. Zárt méhszáj és keményedések hiányában orvosi igazolással, rövidebb, maximum néhány órás út ilyenkor is megengedett – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu – nak.  A tiltás inkább azért született, mert ha mégis megindul a szülés a gépen (amire a földön is meglenne az esély), az a légitársaságnak komoly anyagi veszteséget jelentene, hiszen a legközelebbi reptéren le kell szállni, hogy szakszerű segítséget kaphasson a vajúdó nő.

Szóval, mi a helyzet a megjelölt problémákkal?

Tehát tételesen:

  • Az oxigénszint csökkent volta a kabinban egy egészséges terhes nőre és a magzatára sem jelent veszélyt. Keringési elégtelenség, illetve tüdőgondok esetén, vagy más tartós betegségnél azonban mindenképpen orvosi szakvélemény szükséges. Rossz esetben ugyanis az oxigénhiány a nő szervezetében, ezen keresztül pedig a babában is károkat okozhat.
  • A zaj és a rezgés technikailag semmilyen hatással nincs az emberekre, így a terhes nőkre sem.
  • A kozmikus sugárzás 10 000 méteren már igen magas, ám ez ellen a gép védelmet nyújt. A fedélzeten a mért sugárzás már nem veszélyes, így egészséges terhes esetében nem jelent gondot.
  • A legnagyobb ellenség a mozgáshiány. Az utazás megterhelő lehet abból a szempontból, hogy a kismama nem igazán tud mozogni, járkálni. Ehhez jön még a légkonditól száraz levegő, melyek együtt jelentősen növelhetik a trombózis kialakulásának veszélyét. Ez kivédhető, ha orvossal konzultálunk a repülés előtt, igyekszünk olyan helyen ülni, ahol a lábat ki lehet nyújtani, illetve járkálunk a fedélzeten is, ha alkalmunk van rá.

Az utazás terhesen is nagyon jó dolog lehet, de lehetőleg néhány óránál tovább ne tartson. Vagyis a külföldi túrák esetében a repülő sokszor jobb megoldás is, mint a vonat, vagy az autó. De azért mindenképpen érdemes a szakorvossal is konzultálni, hiszen akkor nyugszik meg a kismama a legjobban.

 

 

 

Scheftsik TamásRepülni terhesen? Rengeteg a kérdés, de szerencsére mindre van válasz!