Hírek

A várandósság alatti túlzott hízás elkerülhető!

Sok kismama retteg a várandósság alatti túlzott hízástól, és ezért nem mer sem rendesen enni, sem pedig vitaminokat szedni. Pedig mindkettő fontos, és ha tisztában vagyunk azzal, mit tehetünk, és milyen vitaminokra is van szüksége a szervezetnek, akkor a túlzott hízás is elkerülhető.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos válaszolt a ratkotunde.hu oldalnak.

A vitaminok hizlalnak?

A kérdés jó, és a válasz alapvetően egy nagy nem. A természetes, biológiailag aktív formában jelen lévő vitaminok nem hizlalnak egy egészséges, nem alultáplált, és nem étvágytalan embert.

Nem szabad elfelejteni azonban azt sem, hogy egyes készítményeket, mint a várandós vitaminokat olyan időszakokra fejlesztették ki, amikor az embernek megnövekedett igényekkel kell számolnia. Ezekben az esetekben sem beszélhetünk arról, hogy a vitaminok hizlalnának, mivel azoknak nincs önálló kalóriaértékük. Hogy akkor miért is terjed el ez a nézet?

Természetesen nem egy hatalmas hazugságról van szó, sokkal inkább egy félreértésről. A vita fő tárgyát a B-vitamin család tagja képezik, köztük is fő ludasként a B12. Ezek az anyagok a szervezet számára szükségesek és hasznosak, tehát ártalmasnak vagy hizlalónak kikiáltani őket nagy hiba lenne. Amiért mégis rajtuk ragadt ez a jelző, az az a tény, hogy növelhetik az étvágyat, ezen keresztül pedig szerepet játszhatnak a súlyfelesleg kialakulásában.

Várandósság és hízás

A várandós kismamák esetében a hízás egy teljesen természetes folyamat, de csak egy bizonyos pontig. A szakemberek havonta 1-1,5 kilogrammos hízást tekintenek normálisnak, de azért a dolog nem ennyire egyszerű.

Hogy pontosan mennyit is hízik egy kismama, az függ az egyéni adottságoktól is. Egy alapvetÅ‘en sovány – vagyis akiknek a BMI testtömeg indexe 30 és 34,9 között mozog – kismama normál súlygyarapodása 10,5 – 15 kiló között van. Egy normál tartományba esÅ‘ kismama (BMI 35-39,9) hízása 12-18 kiló között, míg egy alapvetÅ‘en elhízott kismama (BMI 40 felett) 7-11 kiló között szedhet fel ideális esetben.

Hogy a kismamák megmaradjanak a normál tartományban nem csak esztétikai, és a későbbi könnyebb visszatérés miatt fontos. a súlyfelesleg a terhesség alatt sajnos jelentősen növelheti egyes betegségek kialakulásának lehetőségét, mint például a terhességi toxémia, vagy a terhességi cukorbetegség.

Várandósság alatt fontosak a vitaminok, de nem mindegy, mikor és melyik!

Az tehát tény, hogy a B-vitamin család tagjai fontosak az egészség szempontjából, ahogyan az is, hogy a várandósság alatt is nélkülözhetetlenek, hiszen a kicsi fejlődésében komolya szerepet játszanak.

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu oldalnak elmondta, hogy a terhesség azonban különböző fejlődési szakaszokból, trimeszterekből tevődik össze, és ezen időszakok alatt változik a baba és a kismama vitamin, ásványi anyag és nyomelemszükséglete is. Ennek megfelelően a harmadik szakaszban a B- vitaminok közül csak a B6 vitaminra van szükség, a többi ebben az időszakban már nem szükséges. Mivel nem létszükséglet ezen vitaminok adagolása a harmadik trimeszterben, így ilyenkor már a nem kívánt hatásuk kerül előtérbe, vagyis az étvágynövelés, ami várandós kismamák esetében – azzal a népi hagyománnyal együtt, hogy kettő helyett kell enni – sajnos sokszor vezethet súlytöbblet kialakulásához.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a várandós vitaminok szedése ártalmas lenne. Távolról sem, csupán azt, hogy mindenképpen érdemes alaposan utánajárni annak, melyik készítmény mellett tesszük is le a voksunkat.

A hízás elkerülhető

A kismamák számára a sport nem tiltott dolog, csupán annak intenzitására és gyakoriságára kell figyelniük. Emellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás is, ami sok gyümölcsöt, rostot, teljes kiőrlésű gabonát, és persze megfelelő mennyiségű húst is jelent.

A hízás tehát törvényszerű, és szükséges is, de annak mértéke már egyáltalán nem mindegy, sem a kismama, sem pedig a baba egészségének szempontjából.

Forrás: ratkotunde.hu

rtk_dmnA várandósság alatti túlzott hízás elkerülhető!